PD cere puteri legislative pentru Filip
Politic 28 februarie 2019, 19:27 | 2624

Partidul Democrat vrea mai multe împuterniciri pentru Guvernul în exercițiu. Deputatul PD Sergiu Sârbu a depus astăzi, în regim de urgență, o sesizare la Curtea Constituțională pentru a preveni „un vid de putere" în cazul unei crize politice îndelungate. PD cere, nici mai mult, nici mai puţin, puteri legislative pentru Guvernul Filip în cazul în care noua componență a Parlamentului nu va reuși să formeze o majoritate şi nu va putea vota un nou premier.

În sesizarea sa, deputatul PD Sergiu Sârbu solicită Curţii Constituționale să interpreteze articolele 102, 103 şi 106 din Legea Supremă. Sârbu îi întreabă pe judecători dacă executivul actual va putea asigura guvernarea în Republica Moldova în condițiile în care noua componență a Parlamentului nu va reuși să creeze o majoritate, iar situația va rămâne aceeaşi și după eventualele alegeri anticipate.

Cu doar o zi înaintea sesizării depuse de Sergiu Sârbu la Curtea Constituţională, Pavel Filip recunoştea că, după validarea alegerilor, guvernul pe care îl conduce va avea împuterniciri limitate. Filip n-a pomenit însă nimic despre puteri legislative.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu spune că solicitările Partidului Democrat față de Curtea Constiutţională sunt o absurditate juridică.

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi susține că în Republica Moldova este în plină desfășurare procesul de uzurpare a puterii în stat.

Stanislav Pavlovschi mai spune că în această situaţie este nevoie de măsuri extraordinare şi că liderii opoziţiei ar trebui să-şi calculeze foarte bine paşii. Nici purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nici deputatul Sergiu Sârbu nu au fost de găsit pentru a oferi o reacţie. Componența Curții Constituționale a fost schimbată înaintea alegerilor parlamentare de duminica trecută. În funcțiile de judecători constituționali au fost numiți câțiva apropiați ai Partidului Democrat, printre care Raisa Apolschii, nașa de cununie a șefului respectivei formațiuni politice, Vladimir Plahotniuc, precum și fostul procuror general Corneliu Gurin și fostul deputat transfug Artur Reșetnicov.

Opinia ta contează. Comentează!