Iurie Stratan din satul Crețoaia este printre primii fermieri care a început să cultive aici cornul altoit
Social 8 septembrie 2023, 19:51 | 5221

Mai tot ce strânge din livada sa, de aproape cinci hectare, merge în străinătate, în Polonia, Germania sau Statele Unite. Iurie Stratan, un gospodar din satul Crețoaia, Anenii Noi, este printre primii fermieri din Republica Moldova, care a început să cultive cornul altoit. În anii buni, omul ridică o recoltă de aproape 20 de tone de coarne. Afacerea lui Iurie Stratan ar putea obține certificarea internațională.

Livada lui Iurie Stratan e relativ tânără - puțin peste 20 de ani. Împreună cu soția Olga, agricultorul și-a dorit să producă ceva mai rar întâlnit pe piața locală. La început a fost greu, dar cu răbdare și sârguință a reușit. Peste trei ani, omul a avut prima recoltă.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: "De fapt, a parvenit ideea de a păstra cât se poate mai mult o colecție bună de corn. Noi avem aici 23 de soiuri, dintre care 11 sunt soiuri galbene, iar cornul galben este o noutate pentru foarte mulți amatori de corn."

O parte din soiuri, agricultorul a adunat-o pe meleagurile noastre, iar pe unele le-a adus din regiuni mai îndepărtate.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: "Au fost colectate din toate regiunile de unde se cultivă, asta e Crimeea și Asia. Acesta galben a fost mai mult adus din Azerbaidjan. Restul - din Georgia. O parte - din Ucraina, din Grădina botanică."

Mai mult de jumătate din recolta de coarne a lui Iurie Stratan merge în țările din Occident.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: "Noi o livrăm din livadă, nu comercializăm la piețe.Și vin comercianții care o iau pentru export în Europa. Cel mai mult ajunge în stare uscată, adică ei îl procesează mai departe. Statele Unite preferă să fie în stare înghețată, în amestec cu alte fructe moldovenești."

Iurie și Olga Stratan implementează acum cerințele Global GAP și Global GRASP, privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor, și protecția mediului ambiant. Pentru aceasta, fermierul trebuie să îndeplinească anumite condiții.

IURIE STRATAN, agricultor din Anenii Noi: "Timp de 23 de ani de când creștem cornul acesta, nu a fost prelucrat niciodată cu nicio substanță. Aplicăm deci agricultura conservativă, aici numai cosim iarba manual."

Afacerea ar putea obține curând certificarea internațională, afirmă expertul Andrei Cumpanici, responsabil de siguranța alimentelor și post-recoltă în Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

ANDREI CUMPANICI, expert, APM USAID: "Poate va fi prima gospodărie certificată la nivel european cu cultura corn. Este un succes al companiei, fiindcă ea a dorit dintotdeauna să implementeze cele mai bune practici agricole. Utilizarea redusă a produselor fitosanitare sau deloc, pentru că acest câmp de corn este în proces de certificare organică."

În acest an, agricultorul a obținut o recoltă de circa opt tone de coarne.

Opinia ta contează. Comentează!