Premieră în Malaezia
Externe 10 mai 2018, 14:57 | 1321

Cel mai în vârstă prim-ministru din lume se află în Malaezia. Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, liderul alianței partidelor de opoziție, a obținut o victorie surprinzătoare la alegerile generale din această țară. El a provocat astfel prima, în ultimii 60 de ani, schimbare la conducerea de vârf.

Prezenţa la vot la alegerile din Malaezia a fost de 76 la sută, iar opoziţia a fost pentru prima dată susţinută puternic, inclusiv de tineri, care s-au mobilizat pe reţelele sociale. După aflarea rezultatelor, susținătorii lui Mahatir au ieșit în stradă, pentru a sărbători victoria acestuia în fața fostului său protejat, Najib Razak.

Mahathir, în vârstă de 92 de ani, care a mai fost premier în perioada 1981-2003 pentru partidul aflat la putere, a condus acum alianța partidelor de opoziție către prima ei victorie de la declararea independenței Malaeziei, din 1957. Premierul ales a format rapid un nou guvern, cu scopul de a reinstitui statul de drept.

Mahathir va prelua postul ocupat în ultimii ani de Najib Razak, care a venit la putere în 2009 și a cărui reputație a fost grav afectată de costurile ridicate de trai și de un scandal de corupție. Peste două miliarde și jumătate de dolari au fost delapidate dintr-un fond guvernamental pe care îl administra. O bună parte din sumă ar fi ajuns în buzunarele sale.

Opinia ta contează. Comentează!