Post Scriptum cu Alex Cozer: S-a reluat importul de deșeuri metalice

Astăzi e sărbătoare la Tiraspol și Râbnița. Și o zi tristă pentru democrația și viitorul Republicii Moldova. Uniunea Europeană a revenit la decizia sa din toamna anului trecut și a decis să permită din nou exportul de deșeuri metalice către Republica Moldova. Singurul beneficiar al acestei decizii va fi uzina metalurgică de la Râbnița, în condițiile în care MMZ este unicul agent economic din Moldova care se ocupă cu prelucrarea deșeurilor de metale în prezent.

Uzina metalurgică este mina de aur a regimului separatist de la Tiraspol. Anul trecut, MMZ a exportat metale prelucrate în valoare de peste 430 de milioane de dolari. Adică aproape 50% din exporturile totale ale regimului separatist. Din sursele noastre, valoarea reală a metalelor exportate depășește 600 de milioane de dolari la destinație, iar diferența a fost împărțită între oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului și curatorii lor de la Moscova.

Toamna trecută, Uniunea Europeană a interzis exporturile de metale de pe teritoriul său, în Republica Moldova. În condițiile în care peste 70% din materia primă a uzinei metalurgice provenea din țările UE, această decizie de la Bruxelles a trezit panică la Tiraspol. Principala sursă de finanțare a bugetului separatist era în pericol.

În decembrie, MMZ trimite scrisori pe un ton ultimativ și poruncitor către Ministerele Mediului și Economiei de la Chișinău, solicitând ca acestea să se adreseze Uniunii Europene pentru deblocarea exporturilor.

Zis și făcut. Ministerul Mediului, la 11 ianuarie, transmite o scrisoare către Uniunea Europeană și solicită deblocarea, invocând în acest sens o greșeală a funcționarilor la completarea documentelor. Un lucru este extrem de grav, echivalent cu trădarea intereselor naționale. Funcționarii noștri au cerut ca importurile să fie reluate conform prevederilor din coloana „d” a regulamentului european, adică fără nicio restricție din țara de proveniență a metalului.

În mod normal, în interesul național al statului, Ministerul Mediului ar fi trebuit să solicite includerea noastră în coloana „b”, fapt ce prevede controale stricte atât în țara de proveniență a metalelor, cât și la destinație. Altfel spus, metalele provenite din UE nu ar fi primit liber la export către MMZ, atâta timp cât uzina nu deține certificat de mediu.

Decizia UE practic redeschide porțile pentru importurile de metale din țările europene și prosperarea afacerilor tenebre din stânga Nistrului, de pe urma cărora bugetul național nu are de câștigat niciun bănuț.

Singurul impediment în acest sens este în prezent certificatul de mediu eliberat de autoritățile de la Chișinău, pe care uzina metalurgică nu-l deține și fără de care a activat încă de la deschidere.

Dar, la cum decurg lucrurile, s-ar putea ca în curând uzina metalurgică să obținău și acest certificat de mediu. Mai ales că, după cum v-am relatat anterior, o primă inspecție s-a făcut la începutul lunii martie de către doi oameni, timp de doar 3 zile, în condițiile în care o astfel de procedură ar trebui să dureze mult mai mult și să fie extrem de minuțioasă.

Sper totuși ca autoritățile de la Chișinău să dea dovadă de profesionalism și patriotism în acest caz. Chiar dacă uzina metalurgică va primi într-un final un certificat de mediu, acest lucru trebuie să se întâmple doar după controale riguroase și cu respectarea tuturor cerințelor ecologice și de securitate. Mai mult decât atât, Chișinăul e obligat să identifice instrumente prin care bugetul Republicii Moldova să beneficieze din această afacere, de pe urma căreia până acum au avut de câștigat doar separatiștii și oligarhii.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!