Joe Biden s-a adresat americanilor în ziua în care numărul de decese din SUA a depășit 500.000, un record absolut în lume
Externe 23 februarie 2021, 15:33 | 845

Peste o jumătate de milion de oameni au murit din cauza COVID-19 în Statele Unite de la începutul pandemiei, potrivit datelor raportate de Universitatea americană Johns Hopkins. La nivel mondial, Statele Unite este cea mai afectată ţară de pandemie. Președintele Joe Biden a ținut un moment de reculegere în fața Casei Albe.

Joe Biden s-a adresat americanilor în ziua în care numărul de decese din SUA a depășit 500.000 - un record absolut în lume. În SUA, peste 28 de milioane de oameni s-au infectat cu Covid-19.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Astăzi îi rog pe toți americanii: Amintiți-vă de cei pe care i-am pierdut și de cei pe care i-am lăsat în urmă. Vă mai rog să acționați, să rămâneți vigilenți și să respectați distanța socială, să purtați măști și să vă vaccinați când vă vine rândul."

Biden a menționat că numărul americanilor ucişi de Covid-19 este mai mare decât bilanţul deceselor înregistrate în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în războiul din Vietnam, adunate împreună.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Astăzi marcăm o bornă sumbră. Cu adevărat sumbră, sfâşietoare – 500.071 de morţi. Mai mulți americani au murit într-un an, în timpul acestei pandemii, decât în Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și în Războiul din Vietnam, împreună. Am pierdut mai multe vieți decât oricare altă națiune din lume."

Președintele american a amintit despre propria experiență tragică: prima soție și fiica lui au murit într-un accident de mașină în 1972, iar unul dintre fii a decedat din cauza unei tumori la creier, în 2015.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Pentru mine, drumul prin durere și suferință este pentru a găsi un scop."

În ciuda datelor care indică o ameliorare a situației, speranța de viață a americanilor a scăzut cu un an din cauza pandemiei, au declarat autoritățile americane. Schimbarea a intervenit cel mai acut în rândul minorităților, care au fost afectate disproporționat de Covid-19.

ANTHONY FAUCI expertul imunolog al SUA: "Este teribil. Nu am mai cunoscut aşa ceva de peste 100 de ani, de la pandemia din 1918. Cifrele pe care le vedem sunt șocante, par ireale dar sunt adevărate."

Afro-americanii au înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2020 o speranță de viață cu 3 ani mai mică, în timp ce hispanicii cu 2.4 ani mai puțin. Pragul de 400.000 de decese în Statele Unite a fost depăşit în urmă cu numai o lună, în ianuarie, cu o zi înainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Preşedintele american a făcut din lupta împotriva pandemiei una din priorităţile sale la începutul mandatului.

Opinia ta contează. Comentează!