Toți agricultorii, și cei mici, și cei mijlocii, vor primi integral contravaloarea accizei la motorină
Economic 5 septembrie 2022, 15:27 | 484

Toți agricultorii, și cei mici, și cei mijlocii, vor primi integral contravaloarea accizei la motorină. Fermierii, care s-au împrumutat de la bănci vor putea beneficia de o relaxare a plăților scadente. Pentru atenuarea crizei, Guvernul are un plan de acțiuni, a declarat astăzi ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "În primul rând, noi împreună cu Guvernul elaborăm un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. S-a luat decizia de plată la 100% de costul accizei, și asta e 2 lei și 95 de bani la fiecare kg de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. Asta ar însemna că marea majoritate, 100% din agricultorii mici și mijlocii vor primi contra valoarea accizei la motorină în totalitate."

Potrivit lui Vladimir Bolea, este vorba despre un cumul de crize - de la scumpirea carburanților și gazelor naturale, la închiderea piețelor de desfacere din Est. Totul, din cauza războiului ruso-ucrainean. Pentru compensarea accizelor la păcură și motorină, din Fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate 93 de milioane de lei, a subliniat ministrul Agriculturii.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Din punctul de vedere al Ministerului, vorbim despre o agricultură sub-dezvoltată, axată în exclusivitate pe producerea de materie primă, care este vândută la export cu prețuri foarte mici care nu permit creșterea economică nici a agenților, nici a statului. Vorbim și despre tehnologii foarte vechi folosite inclusiv în prelucrarea solului, care aduce recoltă mică și scade competitivitatea cu Românii și Ucrainenii, care și-au reformat modul de prelucrare a pământului."

Directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalâc, a precizat că în acest an, Fondul de dezvoltare a agriculturii constituie 1,75 miliarde de lei.

DIANA COȘALÂC, director interimar al AIPA: "În acest an, până în luna septembrie s-a reușit debursarea a 1,1 miliarde de lei, adică peste 70 la sută au fost alocate pe conturile producătorilor agricoli. Cele mai multe surse financiare, 80%, sunt orientate direct către producătorii agricoli care dezvoltă afaceri, aceștia și-au primit inclusiv restanțele din 2021, reușind atragerea investițiilor de peste 3 miliarde de lei, ce au generat impozite de peste 1 miliard de lei la buget."

Potrivit Guvernului, fermierii care au luat credite și au avut de suferit pe urma secetei din acest an vor putea beneficia de o relaxare a plăților scadente către bănci. La fel, fermierii vor putea să reeșaloneze creditele în baza documentelor justificative de la Camera de Comerț sau de la comisiile raionale pentru situați excepționale. Agricultorii care suportă pierderi din cauza secetei și au restanțe la plata impozitelor ar putea scăpa de penalizați, afirmă autoritățile centrale.

Opinia ta contează. Comentează!