Comisia de la Veneția și-a expus opinia cu privire la declararea neconstituționalității Partidului Șor
Justiţie 20 decembrie 2022, 15:33 | 852

Comisia de la Veneția și-a expus opinia cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Șor. Potrivit concluziilor formulate în aviz, „declarația de neconstituționalitate a unui partid politic ar putea constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere”. ”Prin urmare, o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”, afirmă Comisia de la Veneția. Avizul instituției vine după ce Ministerul Justiției a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită verificarea legalității Partidului Șor.

Astfel, în avizul emis de organul consultativ al Consiliului Europei, experții Comisiei de la Veneția menționează faptul că, în general, statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a introduce alte măsuri restrictive sau chiar de a le interzice. Cu toate acestea, Comisia de la Veneția menționează că ”scoaterea în afara legii a unui partid politic ar putea constitui o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, în consecință, trebuie să se respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale, și anume cerințele de legalitate, de legitimitate și de proporționalitate, care sunt necesare într-o societate democratică”.

AVIZUL COMISIEI DE LA VENEȚIA: "În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că anume Curtea Constituțională a Republicii Moldova are mai multe oportunități și este mai bine poziționată pentru a evalua dacă există o „necesitate socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la art. 41 din Constituția Republicii Moldova."

Comisia de la Veneția mai notează că rămâne la dispoziția Înaltei Curți a Republicii Moldova pentru orice asistență suplimentară în această chestiune.

Pe 9 noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul hotărârii, prin care Ministerul Justiției solicită Curții Constituționale să verifice legalitatea Partidului Șor. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea adresată Înaltei Curți au fost prezentate suficiente argumente, care demonstrează că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Mai mult, Litvinenco a remarcat că acțiunile de finanțare ilegală a Partidului Șor capătă proporții tot mai mari, iar formațiunea este investigată în cadrul unor cauze penale, inclusiv pentru sprijinul larg, de care a beneficiat din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse.

La rândul său, Ilan Șor a declarat că intenția de a scoate în afara legii partidul care-i poartă numele este „încă un abuz grav, comis de guvernare” și că „nu Partidul Șor, ci PAS slujește intereselor străine”.

Opinia ta contează. Comentează!