Unii oameni au marcat Revelionul muncind pentru siguranța și binele altora
Social 1 ianuarie 2024, 20:06 | 2632

Sunt la datorie chiar și de sărbători. Unii oameni au marcat Revelionul muncind pentru siguranța și binele altora. În prima linie au fost și specialiștii din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri din sectorul Botanica al capitalei. Dis de dimineață, pompierii au intervenit în două situații de risc. Forfotă mare a fost astăzi și la Institutul de Medicină Urgentă, unde 160 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor în noaptea dintre ani.

EUGENIU VIZITIU, șef de gardă, Detașamentului salvatori și pompieri Botanica: "Noi am intervenit în sectorul Ciocana. Acolo s-a incendiat la un depozit de vopsea niște gunoaie, alături de depozit. Aceasta este deja a doua intervenție pentru ziua de astăzi. Prima a fost o deblocare de ușă. Persoana a căzut la podea și nu putea deschide ușa și noi am intervenit pentru a debloca ușa. Tatăl meu a fost pompier. Așa că la mine în familie toți sunt obișnuiți cu acest serviciu."

Nu este vreun pompier sau salvator care nu a lucrat măcar odată de sărbători, ne-a spus un angajat al Detașamentului.

MAXIM BALTAGA, pompier superior: "Muncim în ture de fiecare dată diferit. Avem tură o dată la trei zile și dacă este tura noastră sigur că ieșim la muncă, așa cum se cuvine. De fiecare dată sunt ture diferite. Adică fiecare, pe rând, iese la muncă în tură de sărbători. Toți înțeleg că această profesie presupune că trebuie să fii mereu pregătit pentru orice situație și sunt momente în care intervenim pentru mai mult timp."

E agitație și multă muncă și la Institutul de Medicină Urgentă, unde în noaptea dintre ani au fost aduși 160 de pacienți cu diverse traumatisme.

VLADIMIR MARTIN, medic de urgență, IMU: "În tură suntem 30 de medici. La ziua de ieri s-au înregistrat 160 de adresări, atât cei care au fost aduși de către asistența medicală de urgență prespitalicească, cât și adresările de sine stătător."

Specialiștii de la Institutul de Medicină Urgentă depun eforturi considerabile pentru a acorda ajutor tuturor persoanelor care ajung la spital.

VLADIMIR MARTIN, medic de urgență, IMU: "Pe perioada sărbătorilor numărul de adresări crește. Avem mai multe cazuri specifice, complexe. Este vorba despre traumatisme, accidentele rutiere, căderi de la înălțime, traumatisme cauzate de focurile de artificii, excesele alimentare prevalează și desigur consumul de alcool."

Dintre cei 160 de oameni, care au ajuns la spital în noaptea dintre ani, 31 au fost spitalizați, iar alții 129 au primit tratament în condiţii de ambulatoriu și au fost externați.

VLADIMIR MARTIN, medic de urgență, IMU: "În perioada sărbătorilor se activează într-un regim mai intens. Desigur că adresările sunt în creștere, dar încercăm să facem față tuturor cazurilor care pășesc pragul Institutului de Medicină Urgență."

Opinia ta contează. Comentează!