Post Scriptum cu Alex Cozer: Armașu a fost demis

Parlamentarii noștri au decis să ne facă niște surprize pe final de an, în cadrul ultimelor ședințe legislative din această sesiune. Cea mai mare este, desigur, cea legată de demiterea guvernatorului Băncii Naționale urmată de numirea unuia nou.

Nu prea înțeleg de ce a fost nevoie să ajungem în anul 2023 ca să fie demis Octavian Armașu. Un tip care a fost inițial pus de Plahotniuc în funcția de ministru al Finanțelor, iar apoi transferat la BNM, pe final de 2018, acolo unde a stat până acum. Lui Armașu, în ședința în cadrul căreia a fost demis, I s-au reproșat extrem de multe, de la plata onorariilor de către BNM a avocaților lui Drăguțanu și a altor foști sau chiar actuali angajați ai instituției, cercetați în dosarul privind jaful din sistemul bancar, și până la sabotarea anchetei în același dosar.

Numai că, avocații cu pricina, sunt plătiți de 5 ani de zile, iar asta se știe foarte bine. Iar ce ține de sabotaj, dacă a fost vorba de așa ceva, mă întreb de ce s-a așteptat până acum? Să fie dus până la capăt sabotajul?

Tot în ședința cu pricina, una dedicată audierii celor responsabili de dosarul „furtul miliardului”, ar fi fost audiați și reprezentanții Procuraturii. Spun „ar fi fost”, pentru că nu știm sigur dacă chiar s-a întâmplat asta. Pentru că audierile procurorilor patriei s-au făcut cu ușile închise, departe de ochii presei. Cică să nu fie prejudiciată ancheta. Ar fi de râs dacă, mai întâi, nu ar fi de plâns. Pentru că e ridicol ca procurorii patriei să se mai ascundă sub „prejudicierea anchetei” după atâția ani de bătut pasul pe loc. Într-un dosar de rezonanță internațională și în care lucruriile sunt absolut evidente. Din punctul meu de vedere, mai criticați decât Armașu, mult mai criticați, ar fi trebuit să fie reprezentanții Procuraturii, în frunte cu interimarul care conduce instituția de mai bine de un an de zile. M-ar fi interesat să văd de ce, în continuare, nimeni din figurile grele implicate în această crimă de proporții, nu stă la pușcărie. De ce niciun leu măcar nu a fost recuperat prin confiscarea averilor acestora? Sau de ce, în continuare, bunuri extrem de valoroase care au aparținut lui Plahotniuc și Șor și care au fost chipurile înstrăinate, nu sunt puse sub sechestru.

Dar iată că, spre deosebire de Armașu, în cazul celui numit în perioada actualei guvernări, am avut parte de o cu totul altă abordare: protecție și audieri cu uși închise.

Mă voi referi și la lucrurile bune. Sau cel puțin dătătoare de speranță. Cum ar fi numirea în funcția de guvernator al BNM a Ancăi Dragu, ultima dată senatoare în Parlamentul României. Dar o persoană cu multă experiență în domeniu, care a fost ministru al Finanțelor la București și a activat ani buni la Banca Națională Română și la FMI. Nu ne rămâne decât să sperăm că doamna Dragu se va ridica la nivelul așteptărilor și să-I urăm succes în activitate.

Pe mine m-a bucurat această numire, însă, mai mult din alt punct de vedere. E un semnal că se poate de adus oameni din afară în cele mai importante funcții în stat. Și, între noi fie vorba, astăzi Moldova are muuult mai mare nevoie de astfel de persoane în funcții cheie din justiție, decât la Banca Națională.

În primul rând, în funcția de procuror general. Acolo unde cei din sistem s-au dovedit a fi niște alegeri falimentare. N-ar fi rău ca și în funcțiile de șefi ai procuraturilor specializate să avem astfel de numiri. La fel de necesară ar fi și aducerea a câtor mai mulți magistrați din România în funcțiile de judecători în cadrul noului tribunal anticorupție, care urmează să apară.

Este deja evident că fără astfel de mutări în justiție, lucrurile nu vor putea fi mișcate. Și, din cauza asta vor fi afectate practic toate domeniile, inclusiv parcursul nostru european. Gheața se pare că a fost spartă. Așteptăm următorii pași!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!