Aproape patru ani în urmă, Medy, originară din Indonezia, s-a stabilit cu traiul în Republica Moldova
Trăim în pace 22 septembrie 2022, 20:15 | 2025

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, stabiliți în Republica Moldova, care prin propriul exemplu demonstrează că pot conviețui în pace și contribui la dezvoltarea unei societăți democratice. Astăzi vă facem cunoștință cu Medy, venită la noi din Indonezia. A îndrăgit meleagurile de aici și nu se simte deloc străină, datorită oamenilor buni, pe care i-a întâlnit.

Născută în Indonezia, Medy a studiat marketingul, iar apoi a lucrat în Myanmar, unde l-a cunoscut pe viitorul soț. Acum patru ani, bărbatului i s-a propus să lucreze în Republica Moldova și tânăra familie a acceptat imediat.

MEDY MULJONO-FÖRCH, antrenoare: "Suntem o familie cu viziuni liberale. Așa că am zis: să încercăm! Am luat decizia foarte rapid, într-o oră sau două. Cel mai mult îmi place aici vara. Sunt organizate o mulțime de festivaluri. Așa ai ce face aici, mereu ai oportunitatea de a face cunoștință cu cineva. Și, desigur, vinul."

Medy vrea să descopere cât mai mult și ori de câte ori are posibilitate, călătorește prin satele și orașele de aici, vizitând mai ales cramele cu renume. Pentru a se integra mai ușor, timp de șase luni, Medy a învățat limba română, dar nu o vorbește fluent, deocamdată. Iar ca să-și găsească ușor și un loc de muncă, Medy și-a amintit de vechea pasiune - sportul. A trecut cursurile necesare și s-a angajat. Acum este antrenoare la un club de fitness din Chișinău. Acest lucru îi permite să aibă un mod de viață dinamic, dar îi lasă și timp liber pentru copilul său, care merge la școală.

Cel mai important, spune femeia, este faptul că în toți acești ani niciodată nu s-a simțit aici străină sau discriminată. Deosebiri există, însă.

MEDY MULJONO-FÖRCH, antrenoare: "Suntem foarte prietenoși. Zâmbim mult și savurăm viața. Din punct de vedere al culturii, cred că ne deosebim de europeni. Oamenii din Asia sunt mai modești, mai rezervați. Iar aici oamenii sunt, mai ”direcți”."

După aproape patru ani de ședere aici, puține lucruri îi mai par stranii, dar cu unele încă nu se poate obișnui complet.

MEDY MULJONO-FÖRCH, antrenoare: "Ceea ce am găsit interesant este modul în care formați cozi. Când stați la coadă, nu formați un rând, dar o mulțime și veniți și întrebați ”cine e ultimul”, astfel știind după cine stați. Nu e ca în alte țări."

În timpul liber, este voluntară la Clubul Internațional de Femei.

MEDY MULJONO-FÖRCH, antrenoare: "Participăm la acțiuni de caritate, precum ar fi organizarea târgurilor. Colectăm diverse lucruri pe care le donăm orfelinatelor."

Medy spune că îi place viața în Republica Moldova, în special datorită oamenilor care o înconjoară.

MEDY MULJONO-FÖRCH, antrenoare: "Înțeleg că Vestul pare a fi mai atractiv, dar cred că Moldova la fel are posibilități de oferit. Aveți oameni buni, un vin bun. E nevoie doar de a dezvolta aceste lucruri, ca pentru tineri să fie mai atractiv să rămână aici, să lucreze."

Femeia spune că ține legătura cu toate cele nouă persoane originare din Indonezia, care trăiesc în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!