Itaia, o nouă criză politică
Externe 28 mai 2018, 15:43 | 2445

Italia a ajuns din nou în pragul unei crize politice. Nominalizat câteva zile în urmă la funcția de premier, Giuseppe Conte a renunţat la mandat. Șeful statului l-a mandatat pe Carlo Cottarelli, un fost oficial din cadrul FMI, cu formarea unui nou guvern tehnocrat.

Aflat la câţiva paşi de a forma noul guvern, juristul Giuseppe Conte a fost oprit de președintele Italiei, Sergio Mattarella. deoarece în lista cabinetului figura Paolo Savona, candidatul pentru funcția de ministru al Economiei și Finanțelor, acesta fiind un eurospectic. Prin urmare, șeful de stat al Italiei a anunţat că a respins această candidatură, precizând că pune în pericol interesele Italiei în cadrul blocului comunitar.

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a abandonat planurile de a forma un guvern de coaliţie și a anunțat că renunță la mandat.

Potrivit presei, Mattarella i-a cerut lui Carlo Cottarelli, un fost oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional, să formeze un guvern de tehnocrați, iar alegerile anticipate ar urma să aibă loc cel târziu la începutul anului viitor. Asta în timp ce liderul formaţiunii Mişcarea Cinci Stele, un aprig susținător al lui Conte, a declarat că președintele ar trebui destituit pentru trădare, avertizând că ar putea fi acuzat de încălcarea articolului 90 din Constituţia Italiei. Italia se află într-un blocaj politic de peste 80 de zile, în urma alegerilor legislative de pe patru martie, când nu a fost obținută fără nicio majoritate clară.

Opinia ta contează. Comentează!