Vladimir Plahotniuc ar fi dobândit, contra investiții, cetățenie turcă
Social 10 noiembrie 2020, 19:24 | 1740

Căutat de organele de drept din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc ar fi obținut, recent, și cetățenia Turciei. Potrivit informației apărute astăzi în presă, Plahotniuc, care a fugit din Moldova după ce a pierdut puterea în iunie 2019, ar fi adăpostit de regimul Erdogan din luna august 2020.

Conform surselor Jurnal TV, Vladimir Plahotniuc ar deține acum cetățenia a cel puțin 6 state, dar nu se știe câte identități are de facto. Identități moldovenești are cel puțin două – Vladimir Plahotniuc și Vladislav Novak. După numele Plahotniuc, este urmărit penal în mai multe țări, iar autoritățile moldovene au inițiat, împotriva sa, procedura de confiscare a averii. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, l-a acuzat public de implicare în celebrul jaf bancar de 1 miliard de dolari în 2014. În octombrie 2019, fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, că, în iunie 2019, după ce PD a fost expulzat de la putere, Plahotniuc a fugit din Moldova împreună cu principalul figurant în jaful bancar, Ilan Șor. Cei doi ar fi fugit prin segmentul transnistrean al frontierei, fiind asistați de anumite persoane, inclusiv din Ucraina – al cărui președinte era atunci Petro Poroșenko. Fostul lider PD a locuit o perioadă în SUA, apoi, fiind strâns la perete de justiția americană, s-a adăpostit în Turcia, iar astăzi am aflat că a dobândit cetățenia acestei țări.

Potrivi presei de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc ar fi obținut cetățenia turcă în cadrul programului "Cetățenie prin investiții, dar nu se știe dacă fostul lider al Partidului Democrat și-a schimbat sau nu numele și prenumele. Am sunat la Ambasada Turciei din Chișinău, pentru a verifica informația apărută, dar, am fost redirecționați la un număr de telefon la care nu ne-a răspuns nimeni pe tot parcursul zilei. Despre faptul că Plahotniuc ar putea avea cetățenia turcă spunea încă acum o lună și Renato Usatâi.

RENATO USATÂI, președintele formațiunii "Partidul Nostru": "Eu cred că în acest an, a avut destul timp pentru a negocia o cetățenie de la Erdogan prin investiții.Sau Erdogan, pentru operațiunea când au fost extrădați profesorii turci. Executor era Dodon, dar în spate se afla Plahotniuc. Vă dați seama, dacă l-a făcut cetățean turc, apoi acum Plahotniuc poate sta cu o țigară în Instanbul și să râdă de noi."

Am încercat să-l contactăm direct pe Plahotniuc, dar la numărul de telefon elvețian pe care știm că îl folosește, astăzi nu ne-a mai răspuns. În schimb, ne-a răspuns avocatul acestuia.

LUCIAN ROGAC, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: "Deținerea cetățeniei unui stat sau altul, ține strict de viața privată a dumnealui și nu mă implic în viața privată."

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a spus că, deocamdată, instituția nu a primit niciun răspuns de la autoritățile de la Ankara, la cererea de extrădare a lui Plahotniuc. Vieru susține că procurorii moldoveni încă nu dețin dovezi în privința deținerii de către Plahotniuc a cetățeniei turce. Pentru a obține cetățenia turcă, este suficient ca solicitantul - cetățean străin - să cumpere imobile în Turcia în valoare de 250 de mii de dolari. Conform legislației, Turcia nu-și extrădează cetățenii. Prin urmare, instituțiile de drept din Republica Moldova, nu îl vor putea aduce în țară pe Plahotniuc pentru a fi deferit justiției. În perioada când controla puterea în Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc s-a întâlnit de câteva ori cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Fostul lider al PD, anunțat în căutare de autoritățile moldovene, deține dublă identitate moldovenească, este și cetățean român și, potrivit presei, ar fi și cetățean al Federației Ruse și Cehiei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie