Investitorii par să salute sancțiunile împotriva Rusiei, reluând cumpărarea de acțiuni după câteva zile de fluctuații abrupte
Economic 23 februarie 2022, 20:36 | 1097

Lumea afacerilor își revine după fluctuații abrupte pe fondul celei din urmă decizii a Kremlinului. Investitorii par să salute sancțiunile împotriva Rusiei, reluând cumpărarea de acțiuni. Analistul economic de la Chișinău, Victor Ciobanu, consideră că am putea să ne așteptăm la sancțiuni și mai dure față de Rusia și urmează să vedem cât de departe este gata să meargă Moscova în aceste condiții.

VICTOR CIOBANU, analist economic: "Și aici mă refer la probabil fix figura, care a făcut Statele Unite în câteva rânduri cu micșorarea bruscă a prețului la petrol. Cunoaștem că acest fapt a condus de fapt la prăbușirea Uniunii Sovietice la timpul respectiv. Acest lucru se poate face prin majorarea extracției prin convenția pe care o au Statele Unite cu țările OPEC, majorând volumele drastic la extracția petrolului, iar știm că prețul la gaz livrat de Federația Rusă în mare parte este stabilit în baza formulei care reiese și din coșul bazat pe petrol și atunci când va cădea petrolul, respectiv va cădea drastic și prețul la gaz."

În context e de menționat și faptul că Germania blochează procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2, mai spune Victor Ciobanu.

VICTOR CIOBANU, analist economic: "A fost una din mizele principale în acest joc al Federației Ruse și iată reacția lui Medvedev cu prețul la 2000 contra partidă cred că este de fapt un bluf pentru că piața europeană, prețul de gaz depinde de prețul petrolului și atunci asta va fi o prăbușire dramatică a veniturilor corporațiilor rusești, care exportă petrolul și gazul, ceea ce va afecta semnificativ economia rusească. În plus, cred că mai multe companii occidentale în asemenea condiții își vor revedea planurile de aflare a business-urilor pe teritoriul Federației Ruse și probabil vor purcede la scoaterea lor de pe acest teritoriu și reamplasarea lor în alte țări."

Victor Ciobanu ne-a explicat ce ar însemna pentru Republica Moldova această ipoteză cu micșorarea prețului la petrol sau la gaz.

VICTOR CIOBANU, analist economic: "Pentru noi respectiv asta va fi o situație mult mai benefică reieșind din faptul că acum plătim gazul foarte scump și din aprilie formula se schimbă, ar putea să se scumpească din aprilie acest preț la gaz. Oricum, Republica Moldova ar trebui să-și revadă toată concepția de securitatea energetică, securitate în general pentru a-și asigura variantele alternative de procurare începând de la gaze, energie electrică și tot așa mai departe, deci conectările cu piețele europene."

Acțiunile și rubla rusească au avut luni cele mai slabe performanțe la nivel global. Au scăzut și acțiunile globale, după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Potrivit unui raport al BCS Express, tendința descendentă a pieței ruse a început în octombrie 2021 și de atunci a fost alimentată constant de deteriorarea situației geopolitice și agravarea situației din jurul Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!