Șapte primării din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 2,6 milioane de euro
Economic 22 decembrie 2021, 19:53 | 819

Șapte primării din Moldova vor beneficia de credite nerambursabile în valoare totală de 2,6 milioane de euro în cadrul Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, finanțată de Uniunea Europeană și implementată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. De bani europeni vor beneficia primăriile din Cahul, Ceadâr Lunga, Ungheni, Călărași, Căușeni și Șoldănești, precum și satul Cărpineni din raionul Hâncești.

Banii au fost alocați astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, la care au participat primarii localităților vizate în proiect, șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib și oficiali guvernamentali.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "În cea de-a două etapă care va fi implementată de PNUD ne vom concentra pe creșterea economică incluzivă și pe inovare în orașele din țările Parteneriatului Estic. Autoritățile publice locale din Republica Moldova au acum posibilitate să dezvolte propriile soluții personalizate. Suntem încrezători că această inițiativă va contribui la stimularea dezvoltării echitabile și ecologice în Republica Moldova și va introduce instrumente și practici noi în abordarea problemelor actuale și de perspectivă ale primăriilor."

DIMA AL-KHATIB, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: "Apreciem cooperarea eficientă și angajamentele Guvernului Republicii Moldova, care permit să venim cu niște abordări cât mai incluzive pentru orașe și comunități. Aceasta este, de asemenea, o inițiativă care accentuează parteneriatul de durată cu orașele și comunitățile din Moldova - parteneriate pe care noi le-am stabilit de-a lungul anilor."

NATALIA GAVRILIȚA, premier: "Întotdeauna am pledat pentru asigurarea finanțării directe a autorităților publice locale, am vorbit despre acest concept de sat european, care ar asigura că locuitorii fiecărei localități au acces la servicii de bază, la sisteme de canalizare, infrastructură de calitate, drumuri calitative și mijloace de transport."

Inițiativa „Primarii pentru creștere economică” (2021 - 2024), etapa a doua, este o continuare a inițiativei lansate și finanțate de Uniunea Europeană în 2017, pentru a sprijini primăriile și localitățile din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!