Președintele ales Maia Sandu a avut primul dialog cu presa după câștigarea alegerilor prezidențiale
Social 30 noiembrie 2020, 17:23 | 1611

Președintele ales, Maia Sandu, a anunțat astăzi primele nume din echipa sa de consilieri. Fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, va fi consilier pe probleme sociale și sănătate, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, o va consilia pe Maia Sandu în probleme de economie, iar fostul ministru a Justiției, Olestea Stamate, va fi consilier în domeniul justiției. Președintele ales a anunțat că ceremonia de învestire în funcția de șef al statului va avea loc pe 24 decembrie, la Palatul Republicii, urmând a fi organizată într-un format restrâns, în contextul pandemiei.

În cadrul primei sale discuții cu presa după alegerile prezidențiale, Maia Sandu a pledat pentru dizolvarea actualului Parlament, urmând ca, în următoarele șase luni, să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit ei, cea mai scurtă cale pentru declanșarea anticipatelor este ”demisia Guvernului Chicu”. În context, Sandu a exclus posibilitatea învestirii unui nou Guvern cu votul deputaților socialiști - așa cum propunea Igor Dodon la sfârșitul săptămânii trecute.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Noi am văzut ce înseamnă voturile socialiștilor anul trecut. Socialiștii nu sunt gata să sprijine reforma justiției și măsuri de combatere a corupției. Dimpotrivă, ei au demis Guvernul pe care l-am condus în momentul în care au realizat că aceste reforme vor deveni realitate. Un guvern susținut de socialiști nu va avea puterea să îndelinească lucrurile pe care le cere astăzi poporul."

Maia Sandu a mai spus că intenționează să aibă o discuție cu actualul premier Ion Chicu, pentru a afla care este situația financiară a țării. O altă discuție ar urma s-o am, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, cu procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Îmi doresc să am o discuție deja din funcția de președinte, imedit după inaugurare, ca să înțeleg care sunt argumentele pentru această lipsă de performanță, pentru că așa văd eu lucrurile. Și în contextul actual, al activității Consiliului Suprem de Securitate, vom avea discuții foarte serioase pornind de la cele mai importante dosare de corupție, dosare care sunt pe agenda societății și pe care, în continuare, nu vedem progrese."

În ceea ce privește problema transnistreană și prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că este gata să discute subiectul cu decidenții de la Moscova.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Poziția statului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă și munițiile despre care partea rusă spune că le păzește acolo trebuie, de asemenea, să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu sunt deschisă să lucrez, să discut cu Federația Rusă - așa încât să putem ajunge la o rezolvare a acestei situații."

La întâlnirea cu jurnaliștii, Maia Sandu a mai precizat că misiunea rusească de pacificare de la Nistru trebuie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE - un deziderat asupra căruia Chișinăul a insistat anterior în repetate rânduri, inclusiv de la tribuna ONU. În alt context, președintele nou ales a anunțat că, după vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău, ar urma ca ea să plece la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. Maia Sandu a promis că va tăia costurile de întreținere a edificiilor administrate de Președinție, inclusiv va căuta o altă utilizare pentru vila prezidențială de la Condrița - acolo unde Igor Dodon ieșea la „un respiro” pe timp de pandemie. De asemenea, Sandu a spus că va minimiza costurile legate de securitate și transport, dar nu va renunța în totalitate la pază, sugerând că s-ar putea pomeni în pericol după declanșarea reformelor în justiție.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie