O nouă criză a gazului, discutată la CSS
Economic 5 ianuarie 2022, 19:32 | 1277

Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit aseară în regim de urgență pentru a discuta situația din sectorul energetic al Republicii Moldova. Asta în condițiile în care pe piața europeană prețurile de achiziție la gazele naturale a crescut semnificativ. Autoritățile evită să spună clar dacă aceasta va genera o nouă creștere a tarifului la gaz pentru populație. Reprezentanții Guvernului ne-au spus că abia săptămâna viitoare vor organiza o conferință de presă și vor oferi detalii.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate pe site-ul Președinției a apărut un comunicat în care se menționează că a fost audiată informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția prețurilor la gaze în 2022 și prognozele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.

COMUNICAT DE PRESĂ AL PREȘEDINȚIEI: "Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori."

Comunicatul nu precizează însă ce anume a determinat-o pe șefa statului să convoace Consiliul Suprem de Securitate în regim de urgență. Am încercat astăzi să aflăm detalii de la Guvern.

ALINA MERLICI, purtător de cuvânt al Ministerului Infrastructurii: "Erau discuții ca să facem o conferință de presă luni, respectiv o să vă informăm suplimentar. - Ce o să se discute luni tot nu puteți să ne spuneți? -Nu nu nu. Atunci revenim."

Potrivit protocolului semnat în luna octombrie cu „Gazprom”, în baza noii formule de calcul, Moldova achită aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Asta în condițiile în care prețul gazului cumpărat de la furnizorul rus depinde, în proporție de 90 la sută, de prețul gazului și petrolului pe piața europeană. Prin urmare, deoarece petrolul și gazul s-au scumpit în ultima vreme pe piața Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2022, Moldova achită Gazpromului cu 100 de dolari mai mult, scrie portalul Mold-street.com. Vadim Ceban ne-a confirmat astăzi că prețul de achiziție s-a mărit, dar a precizat că va oferi detalii după data de 10 ianuarie. Anterior, pentru a amortiza această creștere asupra populației, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, menționa în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” din decembrie că Guvernul ar trebui să intervină din nou cu bani.

VADIM CEBAN președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz: "Trebuie să fie susținere din partea statului. Atunci pentru ce este statul, pentru ce este Guvernul? - Da dar când cereți de la stat, tot de la noi cereți. Înțelegeți? - Da, dar evităm criza. Urmărind ce se întâmplă pe piețele din UE, evident că prețul de achiziție pentru noi, în ianuarie-februarie, va crește. - Formula, care este super-secretă, e legată și de piața internațională? - Da, este legată de piața din UE. - În ce proporție - puteți să ne spuneți? - E un procent mai mic comparativ cu corelația cu prețul petrolului."

L-a telefonat astăzi pe Vadim Ceban, pentru a-l întreba dacă scumpirea gazului pe piața europeană va genera o nouă majorare de tarif în Republica Moldova.

VADIM CEBAN președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz: "Deocamdată nu pot comenta. Noi am avut ședință la nivel de Guvern. Cred că săptămâna viitoare Guvernul va ieși cu mai multe detalii."

Reprezentanții ANRE ne-au spus că, cel puțin deocamdată, nu au primit vreo solicitare din partea MoldovaGaz de a majora tariful actual de peste 11 lei pentru o mie de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!