Post Scriptum cu Alex Cozer: Sabotaj ori management defectuos?

În ultima perioadă, traficul din capitală devine tot mai dificil. Iar în prezent ambuteiajele sunt chiar, așa cum nu am mai avut niciodată. Distanțe pe care altă dată le parcurgeam în câteva minute, necesită astăzi chiar mai bine de o oră. Situația a trezit o serie de nemulțumiri și critici. Îndreptate în special împotriva primarului Ion Ceban. Iar acesta, în loc să vină cu soluții, dă vina pe guvernare. Cică PAS-ul l-ar sabota creînd ambuteiaje.

De altfel, această retorică a lui Ion Ceban nu e nouă. De câteva luni edilul s-a lansat într-un adevărat război al declarațiilor cu guvernarea. Pe undeva, Ceban pare să fi preluat retorica predecesorului său Dorin Chirtoacă. Cel care fiecare nereușită din mandatele sale o pasa pe seama luptei cu comuniștii sau chiar a sabotajului din Alianța pentru Integrare Europeană. Și cât lupta Chirtoacă cu tancurile rusești, prin spate se desfășurau tot felul de scheme care ne-au și adus la situația dezastruoasă pe care o avem astăzi în capitală. Primarul actual merge însă chiar mai departe. Și amenință cu deconectarea celor mai mari întreprinderi de stat cu sediul în capitală de la rețeaua de canalizare. Pretextul? Pentru că Apă Canal a fost amendată de către Protecția Mediului cu 12 milioane de lei pentru deversări de substanțe periculoase în râul Bîc.

Ceban e un timp inteligent și știe foarte bine că nu are cum să deconecteze întreprinderile de la canalizare și că nici nu e vinovată guvernarea de ambuteiaje. În primul caz pentru că ar încălca grav legea. Iar ce ține de ambuteiaje, acestea apar din cauza creșterii numărului de automobile în capitală, în timp ce locuri de parcare sunt tot mai puține, iar numărul de străzi și organizarea lor nu s-a schimbat practic din perioada sovietică. Mai mult, traficul devine și mai dificil din cauza unor intenții în fond bune, de a crea benzi speciale pentru transportul public. Acțiuni care, spre exemplu pe o arteră cheie precum strada Creangă, lasă o singură bandă pentru automobile și îngreunează și mai mult traficul pe o stradă care și așa era aglomerată. Iar acuzațiile la adresa poliției, precum că nu s-ar implica în dirijarea traficului, nu prea țin. Polițiști stau pe la majoritatea intersecțiilor problematice, dar în condițiile actuale nu prea au nici ei ce să mai facă. Ion Ceban, a cărui activitate, să recunoaștem, în comparație cu administrațiile precedente, pare a fi mai bună, a promis, în campania electorală, că nu va face politică. Și s-a ținut parțial de promisiune în primii 2 ani de mandat.

Dar ce face el în prezent nu e nimic altceva decât politică. Și o politică de confruntare, care nu are cum să contribuie la dezvoltarea orașului și bunăstarea cetățenilor. Am văzut recent niște sondaje din care ar reieși că Ion Ceban l-ar depăși la capitolul încredere pe Igor Dodon și ar fi aproape de Maia Sandu. O fi așa sau nu, e greu de spus. Cert e că stânga politică se regrupează și e în mare căutare de un lider nou, după ce Igor Dodon a clacat lamentabil la ultimele două scrutine. Miza pare să fie Ion Ceban, mai ales analizând ce se întâmplă în tabăra dirijată istoric de la Moscova, acolo unde alte figuri vizibile deocamdată nu se remarcă. În fond, nu e ilegal să fii și primar și politician. Ceban ar trebui însă să-și asume asta. Și să nu uite că până la următoarele alegeri locale mai sunt doi ani, iar până la prezidențiale, chiar 3. Iar până atunci, pentru bine locuitorilor capitalei, guvernarea și autoritățile locale trebuie să colaboreze. Indiferent de interesele lor politice.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!