Promo-LEX: peste 800 de abateri
Social 6 noiembrie 2023, 19:53 | 326

Experții Promo-lex au înregistrat în timpul scrutinului de ieri peste 800 de nereguli. Membrii misiunii de observare vorbesc de transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, prezență nejustificată a persoanele neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de vot și votarea în grup.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo Lex: "128 de cazuri de votare nejustificată în grup. 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului."

Au fost înregistrate și nereguli în procesul sigilării urnelor de vot, și prezențe nejustificate a unor persoane în incinta secțiilor de votare.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo Lex: "Au fost și 16 cazuri când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit urnelor legale sau ulterior au fost rupte sau deteriorate. 58 de cazuri de prezență nejustificată a persoanele neautorizate în incinta sau în raza secției de votare."

Observatorii Promo-LEX au înregistrat și cazuri când secțiile de votare au fost deschise mai devreme de ora 07:00, iar unele au întâmpinat greutăți la închidere.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo Lex: "Au existat 107 cazuri când secțiile de votare s-au deschis, fie puțin mai devreme sau puțin cu întârziere. Am avut 29 de cazuri de situații problematice în procesul de închidere a secțiilor de votare și numărare a voturilor. Ceea ce privește închiderea (secțiilor de votare) am constat, iarăși fie puțin mai devreme sau fie mai târziu în șase cazuri."

Au fost sesizate și cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo Lex: "Cu referință la transportarea organizată a alegătorilor, am avut constate șapte cazuri."

Potrivit lui Nicolae Panfil, anul acesta a fost înregistrat un număr mai mare de abateri, față de scrutinul din anul 2019. Acum patru ani, în cadrul alegerilor locale, au fost înregistrate 600 de nereguli.

Opinia ta contează. Comentează!