Post Scriptum cu Alex Cozer: Dosare îngropate rând pe rând

Ieri ar fi trebuit să aibă loc prima ședință de judecată în cadrul dosarului Energopartner, în care fostul președinte Igor Dodon este acuzat că ar fi prejudiciat, în anul 2008, cetățenii cu peste 14 milioane de dolari în urma unei scheme la importul energiei electrice din Ucraina despre care v-am vorbit de mai multe ori în acest studio. Ședința a fost amânată pe motivul lipsei unuia dintre judecători.

Dosarul ar fi trebuit însă să fie demult judecat, dacă acum 6 ani, procurorul pe masa căruia ajunsese, Lilian Bacalîm, nu l-ar fi clasat ilegal. Astăzi Bacalîm nu este pe banca acuzaților alături de Dodon, ci exercită nobila profesie de avocat.

Câțiva ani mai târziu, schema EnergoPartner este trasă la indigo și implementată deja la achiziționarea energiei electrice din Transnistria. Atunci a apărut o altă companie interpusă, EnergoKapital, iar suma prejudiciului adus cetățenilor a fost deja de câteva ori mai mare. Și despre această schemă v-am vorbit cu lux de amănunte de mai multe ori, dar nici aici nu s-a făcut dreptate, pentru că la fel ca Bacalîm, procurorul de caz Vladimir Moșneaga a îngropat dosarul. Știți cu ce se ocupă acum Moșneaga? E avocat și el. Și chiar îl apără în dosarul transfugilor pe Sergiu Sîrbu.

Am început cu aceste două exemple pentru că o propoziție din ediția de vinerea trecută, scoasă din context, l-a nemulțumit pe președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu. Afirmam atunci că cel puțin jumătate din avocații din țară nu sunt demni de această profesie, pentru că nu ar fi nimic altceva decât niște purtători de borsetci, escroci și intermediari.

Cunosc avocați foarte buni, pentru care am tot respectul și care fac cinste acestei meserii. Unii dintre ei chiar m-au felicitat pentru acea afirmație, alții însă m-au atenționat că poate am exagerat atunci când am spus că cel puțin jumătate ar fi lipsiți de integritate.

Atenționare pe care o accept. Și îmi pare rău dacă au existat avocați onești care s-au simțit cumva vizați de ce am spus eu. Însă pentru toți am același mesaj. Deschideți Google-ul și dați la căutare: avocat prins cu mită. Veți găsi zeci de cazuri în ultimii ani cu avocați care erau prinși cu mită de la 2-3 sau 5 mii de euro, până la peste 50 de mii, bani care erau storși de la clienți pentru a fi transmiși mai departe în vederea „rezolvării problemelor”. Ultimul a avut loc chiar săptămâna trecută, când au fost reținuți un avocat și un procuror pentru o astfel de schemă.

Iar la cum funcționează justiția noastră, putem bănui că maximum 5% din aceste cazuri ajung să fie documentate de către procurori și CNA.

Vă mai amintesc, domnilor avocați, că în anul 2015, Republica Moldova era în raportul World Economic Forum țara cu cea mai coruptă justiție din lume, la capitolul „plăți ilegale și mită pentru obținerea hotărârilor judecătorești favorabile”. Cine dă plățile ilegale și mita? Vă ajută Google!

Sau poate ați uitat de imaginile în care un avocat al lui Șor îi transmitea o sacoșă unui judecător de la Cahul care ar fi trebuit să-l condamne la ani grei de închisoare pe acest escroc, lucru care nu s-a mai întâmplat? Ori poate vă mândriți cu colegul vostru Aureliu Colenco, avocatul principal al lui Șor? Ajuns să practice această meserie după ce ani la rândul, din postura de șef al judecătoriilor economice, împreună cu Platon și alții de teapa lui, au devalizat zeci de întreprinderi de stat și facilitat atacuri raider?

Doar în ultimii ani, zeci de procurori și judecători care au plecat din sistem de dubioși ce erau au devenit avocați, iar unii dintre ei apără cele mai odioase figuri ale istoriei recente a acestui stat. Vă mândriți cu avocații Sternioală, Druță, Poalelungi, Rudei, Bodean sau Șendrea?

Poate înainte de a ataca jurnaliștii pentru unele expresii, mai bine vă apucați să vă faceți curățenie în interior? Pentru că în ultimul sondaj în care era măsurată încrederea în avocați, realizat la comanda CSM, 62% din cetățeni nu au încredere în voi. Iar la actul de justiție din Moldova, constant declarată cea mai coruptă din Europa în ultimii 10 ani, participă nu doar procurori și judecători, ci și avocați.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!