Una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, statuia "Cristos Mântuitorul", a împlinit 90 de ani de la inaugurare
Externe 13 octombrie 2021, 20:13 | 797

Una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, statuia "Cristos Mântuitorul" din Rio de Janeiro, a împlinit 90 de ani de la inaugurare. Cu ocazia aniversării, uriaşul monument construit în stil art-deco a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.

Ceremonia religioasă, programată iniţial la baza uriaşei statui care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro, s-a desfăşurat în cele din urmă la Catedrala Metropolitană, în centrul oraşului Rio, din cauza vremii nefavorabile.

Înainte de izbucnirea pandemiei, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, primea aproape două milioane de vizitatori pe an. Ea a fost închisă între martie şi august 2020, iar în prezent este nevoie de un certificat de vaccinare pentru a o putea vizita, relatează AFP.

Peste 58 la sută din cele aproape şapte milioane de locuitori din Rio de Janeiro sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, boală care a provocat moartea a 600.000 de persoane în Brazilia de la începutul pandemiei.

În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei (1822). Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat zece ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski. Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa, care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro, în 1922, fiind însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic.

Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, statuia a fost declarată monument istoric, iar în 2007 a fost inclusă în rândul "Celor şapte minuni ale lumii moderne". Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.

Opinia ta contează. Comentează!