Post Scriptum cu Alex Cozer: Infractorii își bat joc de țară

Ieri unul dintre cei mai odioși infractori ai patriei a fost adus în cătușe acasă. Vladimir Andronachi, omul care și-a pus și el semnătura pe practic fiecare mare inginerie financiară din Moldova ultimilor 15 ani este arestat. De la Metalferos, la schemele privind energia electrică, furtul proprietăților din Ucraina, atacurile raider, devalizarea sistemului bancar și până la schemele cu terenuri din capitală, peste tot găsim câte o urmă și a lui Andronachi.

Mai multe autorităție de la Chișinău au anunțat triumfalist despre reținerea lui Andronachi. Fără a specifica însă prea detaliat cum s-a întâmplat. Pentru că fără implicarea autorităților ucrainene, care l-au reținut pe acesta în timp ce dorea să treacă din Ungaria în țara vecină, nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar iată că ucrainenii, care ne apără și de invazia rușilor, reușesc să ne mai prindă și unii dintre oligarhi și să ni-i trimită acasă.

Eu, împreună cu colegii de la Jurnal, vorbim de ani de zile de fărădelegile lui Andronachi, inclusiv în perioade în care nimeni nici măcar nu-i pronunța numele. Am reușit prin dezvăluirile noastre să salvăm consulatul de la Odesa de o încercare a sa de a-i prelua și să determinăm Procuratura Generală să intenteze un dosar penal în acest sens.

În aceste condiții, ar trebuie să am o satisfacție de pe urma reținerii lui Andronachi. Aceasta însă este umbrită de riscul ca și în cazul său, justiția moldavă să procedeze la fel ca și cu alți escroci de calibru ai patriei. Pentru că, spre exemplu, anul trecut pe vremea asta Damir, un alt individ important din mafia lui Plahotniuc, era reținut în penitenciar. Între timp a fost însă eliberat, a jucat la nunta fiicei sale și stă în liniște și tihnă în luxul agonisit pe seama jefuirii moldovenilor, așteptând vremuri mai bune. Așa cum se întâmplă și cu mulți alți infractori.

Din păcate, la felul în care arată în continuare justiția moldovenească, nu avem nicio siguranță că nu se va întâmpla la fel și cu Andronachi. Mai ales că acesta, corupând de-a lungul timpului numeroși procurori și judecători, de care a și fost protejat, cu siguranță are cu ce-i șantaja în prezent. Procurori și judecători care, în marea lor parte se regăsesc în continuare în sistem, deoarece mult-promisa reformă a justiției încă se lasă așteptată.

În aceste condiții, poate n-ar fi fost rău ca ucrainenii să-l țină la ei măcar câteva luni, mai ales că s-ar fi dovedit util la cusut uniforme pentru apărătorii țării vecine și ai întregii Europe, sau la curățit cartofi. Sigur că glumesc, însă acum am mult mai multă încredere în justiția din țara vecină decât în ceea ce se întâmplă în continuare la noi.

Pentru că vedem cum infractorii își bat joc în continuare de acest stat. Organizează așa-zise proteste prin Skype sau după ani de absență anunță chiar că revin în politică, așa cum a sfidat Plahotniuc o țară întreagă săptămâna trecută, printr-un așa zis interviu.

Nu le va reuși însă dacă noi vom fi uniți și consolidați. Dacă vom face în continuare presiuni publice pentru ca lucrurile să decurgă pe făgașul pe care au pornit. Să nu uităm că nu mai departe de un an și jumătate în urmă Andronachi, preluând majoritatea schemelor conduse de Plahotniuc, se considera indestructibil în această țară, iar acum este în cătușe. Sau că acum câțiva ani, toți fugarii erau precum regii aici și nimic nu mișca fără voia lor.

Vreau să mai revin la Plahotniuc. Acest laș care la 3 ani de la fuga rușinoasă din Moldova, în momentul în care a intrat sub cele mai dure sancțiuni posibile americane, a încercat din nou să scoată capul și să mai intoxice opinia publică de la noi. A făcut-o însă ca întotdeauna, printr-o ieșite obscură, neavând măcar curajul de a se arăta la față.

Plahotniuc, la fel ca și restul infractorilor crescuți în jurul său, se agață acum de o ultimă speranță. Ca Moldova să fie destabilizată, să revină în haos, iar ei să se poată întoarce într-o țară așa cum au construit-o ei și așa cum și-o doresc din nou, pentru că acesta ar fi ultimul lor refugiu. Nu le-o vom permite însă!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!