Se așteaptă că în anul 2022 leul moldovenesc se va devaloriza cu 5%
Economic 3 ianuarie 2022, 19:57 | 1564

Leul moldovenesc a rămas o valută relativ stabilă anul trecut, în pofida unor șocuri economice precum pandemia, scumpirea semnificativă a gazelor naturale și a carburanților. Moneda națională s-a depreciat în 2021 cu doar 2% față de dolarul american, comparativ cu anul 2020. Totuși, în anul curent se așteaptă o devalorizare de 5% a monedei naționale. Care sunt explicațiile, aflați în continuare!

Criza gazelor a generat, în luna noiembrie 2021, o presiune enormă pe piața valutară și doar intervenția Băncii Naționale a Moldovei, care a scos din rezervele valutare circa 270 de milioane de dolari pentru a acoperi cererea de valută străină, a permis ca pe piață să nu aibă loc fluctuații semnificative a cursului de schimb al leului, notează portalul Mold-Street.com. Potrivit prognozelor experților economici, în anul curent situația dificilă cauzată de scumpirea gazelor și a altor resurse energetice se va menține. În consecință, presiunea asupra cursului monedei naționale va rămâne înaltă. Chiar Guvernul a inclus în calcul la elaborarea și adoptarea Legii bugetului de stat o depreciere cu circa 5% a leului moldovenesc. Astfel, cursul mediu anual pentru anul 2022 este prognozat la un nivel de 18 lei și 77 de bani pentru un dolar și de 22 lei pentru un euro. Un curs mediu anual mai mare de 18 lei pentru un dolar am avut anterior în anii 2015-2017, imediat după furtul miliardului. Ce curs al leului vom avea la finele anului depinde în mare parte de politicile Băncii Naţionale.

TATIANA IVANICICHINA, viceguvernatorul BNM: "Banca Națională nu stabilește cursul de schimb valutar după bunul său plac. Acesta nu depinde de BNM, ci de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară internă. Astfel, BNM nu are drept scop stabilirea unui anumit curs valutar. Scopul principal al BNM este menținerea stabilității prețurilor."

În același timp, guvernatorul BNM Octavian Armaşu susţine că economia națională este foarte sensibilă la situaţia de pe piaţa globală, iar Republica Moldova nu a mai trecut printr-o asemenea perioadă cu atâtea şocuri.

Opinia ta contează. Comentează!