Tinerii, absenți la alegeri
Social 6 noiembrie 2023, 17:43 | 937

Cea mai scăzută prezență la vot în cadrul alegerilor locale de ieri a fost în rândul tinerilor. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, doar 6% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani s-au prezentat duminică la urnele de vot. I-am întrebat astăzi pe tinerii din Chișinău cum își explică starea de lucruri. Unii ne-au spus că nu au votat, pentru că sunt departe de localitatea unde își au reședința, iar alții afirmă că sunt dezamăgiți de candidați.

Unii spun că nu-și mai pun speranțele în candidați și că nu mai văd un rost pentru a merge la votare.

Alți tineri spun că exercitarea dreptului la vot este o responsabilitate prea mare și că nu se simt pregătiți pentru a face o alegere.

Expertul Comunității „Watchdog” Valeriu Pașa susține că mulți tineri se află la studii peste hotare și nu au putut să participe la scrutin. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Pașa a atras atenția că deși prezența tinerilor la vot a fost scăzută duminică, aceasta a fost totuși mai mare comparativ cu alegerile locale din 2019.

VALERIU PAȘA, președintele Comunității „Watchdog.md”: "Dacă e să comparăm cu cifrele din 2019, vedem că au ieșit la vot mai mulți tineri acum, decât în urmă cu patru ani, iar țara în timpul acesta nu a întinerit deloc, ci invers. Azi media de vârstă a votanților este mai mică decât acum patru ani. A crescut o generație de tineri mult mai educată, școlită și responsabilă decât e generația mea."

Datele publicate de Comisia Electorală Centrală arată că, din numărul total de alegători, la urnele de vot s-au prezentat 6% dintre tinerii din segmentul de vârstă de la 18 până la 25 de ani, iar peste 12% constituie persoanele care au între 26 și 35 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!