Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția moldavă, cea mai umană din lume

Sergiu Sîrbu este probabil cel mai prolific politician moldovean la capitolul partide prin care a trecut. PCRM, PD, Pro Moldova, Șor… Le pierzi și numărul. La fiecare transfer politic al lui Sîrbu, la fel ca-n fotbal, se bănuiește că s-a primit și o sumă consistentă de bani la semnătură. Doar că, spre deosebire de sport, aici totul s-a făcut netransparent, fiind vorba în mod evident de mituire.

După ani de zile, multe transferuri și rezultate prodigioase în activitatea de parlamentar, Sîrbu a fost acum câteva luni săltat de procurori și chiar a stat o perioadă în penitenciar. În paralel, ANI inițiașe o procedură prin care urma să i se confiște bunuri în valoare de aproape 2 milioane de lei. Doar că… nicio surpriză! Justiția moldavă, bine cunoscută deja drept cea mai umană din lume în raport cu hoții influenți, a respins demersul ANI și l-a lăsat pe pe Sîrbu cu banii în conturi.

Nu va fi nicio surpriză nici dacă vă voi da numele judecătoarei care i-a salvat milioanele lui Sîrbu. Ea este bine cunoscută și la câte mizerii a făcut în cariera sa, doar într-o țară coruptă și nefuncțională precum Moldova încă s-ar mai afla în funcție. Este vorba de… celebra Tamara Chișca-Doneva. Cea care a fost șefa completului de judecată la Curtea Supremă de Justiție care a decis că da, banii lui Sîrbu nu-s justificați, însă vezi Doamne, procedura prin care s-a cerut confiscarea averii ar fi una neconformă.

Juriștii independenți susțin că decizia este una dubioasă, mai ales că noua legislație prevede că averea putea fi confiscată. Mai mult, prin astfel de decizii se creează precedente periculoase, care ar putea fi utilizate de toți hoții patriei pe viitor, pentru a scăpa de confiscarea averilor.

Este absolut rușinos că această individă, care e una dintre cele mai mari pete pe imaginea justiției din țară, se mai află în sistem și în continuare face injustiție. Mai ales că, știind bine că nu are nicio șansă să treacă de procedura de evaluare, nu are mai mult de jumătate de an de stat în sistem. Perioadă în care dă însă ultimele lovituri și se pregătește de o pensie în liniște, în condițiile în care se și bucură de o avere pe care și unii oameni de afaceri de succes ar invidia-o.

Probabil vă mai amintiți cum la începutul acestui an, casa și mașina acesteia au fost percheziționate, după ce s-a aflat că deține o avere imposibil de justificat, legal, formată din moșii, imobile și mașini de lux.

Pentru că doamna judecătoare a avut grijă de-a lungul timpului să tot agonisească, fiind cea care, spre exemplu, a legiferat atacul raider în favoarea lui Plahotniuc la magazinul Gemenii. // Sau în 2021, după ce coaliția PSRM-Șor o numise în fruntea colegiului civil de la CSJ, i-a dat undă verde lui Andronachi să construiască un complex locativ pe ruinele de la hotelul Național, furat și ăsta de Plahotniuc de la stat. Nu mai puțin de 9 hotărâri ale Tamarei Chișca Doneva au ajuns la CEDO, condamnările fiind urmate de despăgubiri de zeci de milioane de lei.

Lucrurile interesante nu se opresc însă aici. Pentru că Sergiu Sîrbu are parte și de un avocat foarte interesant. Este vorba despre Vladimir Moșneaga, fost procuror, putred de bogat și el, cu o casă care valorează multe milioane și pe care susține că a ridicat-o cu zeci de mii de euro primiți de la părinți, niște bătrâni modești care locuiesc la țară.

Moșneaga a demisionat din Procuratură, nu însă înainte de a îngropa dosarul EnergoPartner, cel în urma căruia cetățenii au fost delapidați de zeci de milioane de dolari în facturile la energie electrică. Bani care au ajuns în buzunarele lui Plahotniuc, Andronachi și a oligarhilor separatiști. Dosarul, pe care Moșneaga trebuia să-l trimită în judecată și să se finalizeze cu condamnări grele pentru Plahotniuc, Andronachi și mulți alții, între timp și dispăruse din Procuratură.

Așadar, Sîrbu, Moșneaga, Chișca-Doneva, justiție. Așa-i că ceva nu se leagă? Și nu se va lega niciodată. Nu atâta timp cât astfel de indivizi se vor afla în continuare la libertate, bine mersi, se vor lefăi în luxul adunat de-a lungul vieții lor corupte și nu vor fi trași la răspundere.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!