Post Scriptum cu Alex Cozer: Un nou scandal la Termoelectrica

Vă mai amintiți de scandalul în jurul licitației care viza reparații în valoare de 13 milioane de euro la Termoelectrica? Cu siguranță. Pentru că nu au trecut decât 2 luni și jumătate de atunci. Ei bine, în prezent asistăm la un nou scandal, cu implicarea exact acelorași actori.

În aprilie, după un adevărat scandal în presa locală și chiar în cea din țările vecine, Guvernul anunța că anulează licitația privind reparația unor blocuri energetice de la Termoelectrica, câștigată de consorțiul moldo-rus Horus-Silovîie Mașînî. Licitația era în sine dubioasă, cu acuzații din partea unor companii din Ucraina și România că a fost făcută cu dedicație. În consecință, a aplicat doar Horus-Silovîie Mașinî, care a și câștigat.

Asta chiar dacă Horus, potrivit chiar ministrului Infrastructurii Andrei Spînu, ar avea acționariat din off-shore, iar Silovîie Mașîni, a cărui proprietar este oligarhul rus Alexei Mordașov, se afla sub duble sancțiuni internaționale ca urmare a invaziilor din Ucraina.

Până la urmă Guvernul și-a asumat decizia de a anula licitația, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița a motivat prin faptul că inclusiv Moldova risca să intre sub sancțiuni.

Nu s-a potolit bine scandalul, că acum câteva zile aflăm că aceeași Horus câștigă o nouă licitație la Termoelectrica, de această dată de reparație a blocului 3. Și încă de ce manieră. În mai s-a anunțat o nouă licitație, la care au participat 3 companii: ucrainenii de la Harcov Energo Remont, românii de la Turbo Energy și Horus. Ofertele inițiale au fost de 8 milioane de lei de la compania ucraineană, 6,8 milioane de lei de la Horus și 5,9 milioane de lei de la compania românească. Iar criteriul principal anunțat de către Termoelectrica pentru a desemna compania câștigătoare a fost cel mai mic preț.

Doar că, surpriză! Termoelectrica anulează toate cele 3 oferte, iar ulterior înștiințează companiile că începe negocieri directe cu ele și oferă 24 de ore termen pentru depunerea ofertelor. Iar în urma acestor negocieri directe, Horus este desemnată câștigătoare pentru că a oferit 5,4 milioane de lei, față de 5,6 milioane de lei cât a oferit Turbo Energy. Așadar, peste noapte, după anularea licitației, Horus oferă cu 20% mai puțin și câștigă.

Asta în ciuda scandalului din aprilie, dar și a altui scandal, soldat și cu un dosar penal, în urma reperației unui alt bloc energetic în anul 2019. Tot Horus câștigase și atunci, iar în urma depistării unor nereguli, fostul șef al Termoelectrica și șeful Horus sunt învinuiți într-un dosar penal.

Vi se pare incredibil și șocant? Și mie. Doar că trebui să ținem cont și de faptul că trăim în Republica Moldova, care din păcate rămâne în continuare printre liderii în Europa la capitolul corupție. Iar astfel de lucruri iată că se întâmplă și sub ochii actualei guvernări.

Un alt detaliu foarte interesant despre care a relatat presa este că Horus a introdus în Republica Moldova 3 camioane de componente de la Silovîie Mașîni la sfârșitul lunii aprilie și pe 6 mai, pentru reparația CET 2. Asta chiar dacă licitația fusese deja anulată la 11 aprilie, din cauza faptului că Silovîie Mașînî era sub sancțiuni internaționale.

Cum a fost posibil ca aceste componente, de la o companie sub sancțiuni să ajungă în Moldova, mai și și tranzitând teritoriul Uniunii Europene, trebuie să ne spună autoritățile statului. Cert este că, din păcate, astfel de acțiuni subminează grav imaginea actualei guvernări, dar și mai important – pun în pericol pespectiva europeană a Republicii Moldova.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Manifestațiile absurdului

30 septembrie 2022, 20:18

Am participat la proteste de stradă încă din adolescență. Primele manifestații...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dosare îngropate rând pe rând

29 septembrie 2022, 20:55

Ieri ar fi trebuit să aibă loc prima ședință de judecată în cadrul dosarului...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezvăluirile avocatului lui Filat

23 septembrie 2022, 20:47

Exact acum doi ani, în acest studio, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rușii, pe cale să piardă tot

22 septembrie 2022, 21:15

Ieri, 21 septembrie, a fost Ziua Internațională a Păcii. În același timp, la...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția moldavă, cea mai umană din lume

16 septembrie 2022, 21:47

Sergiu Sîrbu este probabil cel mai prolific politician moldovean la capitolul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au activizat diversioniștii

15 septembrie 2022, 20:32

În contextul crizei din regiune, provocată de invazia criminală a lui Putin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Maia Sandu a vizitat Gagauzia

9 septembrie 2022, 21:40

Săptămâna trecută, spațiul public a fost marcat de câteva incidente care ne-au...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Șantajul energetic nu mai funcționează

9 septembrie 2022, 00:17

După mai bine de jumătate de an de invazie a Rusiei în Ucraina, regimul lui...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Războiul energetic este în toi

5 august 2022, 22:40

Pe lângă invazia criminală pe care Putin o desfășoară astăzi în Ucraina, soldată...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE