Experiții spun că până în anul 2040 populația Republicii Moldova va scădea până la circa un milion 700 de mii de oameni
Social 17 aprilie 2024, 20:22 | 1415

Depopularea Republicii Moldova este, deocamdată, un proces continuu. Cifrele vorbesc de la sine: din totalul de cetățeni plecați peste hotare, 60% sunt din mediul rural, iar 40% - din mediul urban. Experții de la Institutul Național de Cercetări Economice cred că dacă lucrurile nu se vor schimba, către anul 2040 populația Republicii Moldova va scădea până la circa un milion 700 de mii de oameni. Acum, sunt puțin peste două milioane... Care este efectul migrării și unde este ea mai accentuată, vedeți în cele ce urmează.

OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Populația din regiunile rurale se confruntă cu fenomenul depopulării. Ceea ce observăm în ultimii ani, concentrarea populației în municipiul Chișinău, circa 27% din populație locuiește anume în capitală și în raioanele învecinate."

Sociologul afirmă că situația este complexă și pentru majoritatea centrelor administrative. Astfel, 80% din numărul total de orașe au în jur de 20 de mii de locuitori. Acestea fiind considerate orașe mici. Doar raioanele Ungheni și Cahul au o populație de peste 30 de mii de locuitori, ceea ce le face mai atractive. „Este nevoie de o strategie bine gândită pentru a atrage populația în mediul rural”, spune expertul .

OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Putem spune că avem nevoie de o strategie de depopulare inteligentă. Să se bazeze pe principiile economiei de piață, să se bazeze pe creșterea economică și competitivitate. Populația care rămâne în zonele depopulate trebuie să fie asigurată și cu servicii de primă necesitate, adică accesul la servicii educaționale sau servicii de sănătate."

Experții susțin că depopularea localităților rurale nu poate fi stopată, pentru că nu există locuri de muncă, dar și alte servicii necesare pentru oameni. Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Ioniță spune că procesul de urbanizare a populației este unul firesc și că acest proces a început demult și în țările europene.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi în sate avem două tipuri de migrație: peste hotarele țării și avem migrația către orașul Chișinău. La noi gradul de urbanizare este și va fi, dar deocamdată avem doar un singur oraș. Noi ne transformăm într-o țară mono-oraș. S-a modificat legislația cu câțiva ani în urmă ca să avem câteva poluri, municipii. Deci, noi la zece orașe le-am dat statut de municipiu, au un buget mai mare."

Pentru a-i menține pe oameni în mediul rural este nevoie de mai multe locuri de muncă, consideră Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Migrația este rezultatul că omul nu au ce face în sat. Efectiv, omul nu are cu ce se ocupa în sat, nu are de lucru. De-ar fi cum era la început că era centrul raional unde se dezvoltă industria și ai persoane care lucrează fie în sat, fie să producă ceva care se prelucrează în raion, fie merge în raion la lucru...Acum acest model s-a stricat."

Plecarea oamenilor din sate este determinată și de migrația internațională, care este în continuă ascensiune, spune directorul Institutului Național de Cercetări Economice.

OLGA GAGAUZ, director al Institutului Național de Cercetări Economice: "Situația demografică din Republica Moldova se caracterizează cu o tendință stabilă de descreștere a numărului populației. La 1 ianuarie 2023, numărul populației din Republica Moldova a constituit aproximativ două milioane 500 de mii de oameni."

Un studiu publicat recent de Institutul Național de Cercetări Economice arată că dacă migrația va fi în creștere, către anul 2040 populația Republicii Moldova va scădea până la circa un milion 700 de mii de oameni. Cele mai recente date oficiale arată că populația Republicii Moldova constituie în prezent peste două milioane 500 de mii de persoane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie