Judecătorii nu se vor mai bucura de imunitate în cazul în care sunt bănuiți de corupție sau alte infracțiuni
Justiţie 29 iulie 2022, 15:22 | 1046

Parlamentul a limitat astăzi imunitatea judecătorilor și a instituit noi reglementări privind organizarea judecătorească. Între altele, a fost exclusă controversata prevedere vizând termenul inițial de cinci ani la numirea judecătorilor, percepută ca perioadă de loializare politică a acestora. Toți magistrații vor fi numiți de către șeful statului la propunerea CSM.

Astfel, judecătorii nu se vor mai bucura de imunitate în cazul în care sunt bănuiți de corupție sau alte infracțiuni. Mai mult, în cazul în care împotriva judecătorului este pornită urmărirea penală, plata indemnizației unice se suspendă până la hotărârea irevocabilă a instanței. Iar dacă este condamnat pentru o infracțiune legată de exercitarea atribuțiilor de serviciu, acesta va pierde dreptul de a primi pensie specială. Tot astăzi, deputații au stabilit că membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitate de a fi realeși.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Componența CSM, acei șase membri non-judecători să nu fie neapărat doar profesori în drept, ci specialiști în domeniul dreptului sau alt domeniu relevant. Alegerea celor șase membri cu votul a 3/5 din deputații Parlamentului. Mandatul de șase ani, fără posibilitatea de realegere și revocarea calității de membru al CSM, posibil să fie realizată cu votul a două treimi din membrii CSM."

Opinia ta contează. Comentează!