Datorită certificării produselor, anul trecut, volumul fructelor moldovenești exportate în UE a crescut cu 30%
Economic 19 ianuarie 2022, 15:51 | 963

Anul trecut, volumul fructelor moldovenești exportate în Uniunea Europeană a crescut cu 30 la sută. Asta pentru că tot mai mulți agricultori de la noi implementează standarde înalte de calitate. Peste 140 dintre aceștia au primit deja și certificate care nu doar le permit să exporte în țări îndepărtate, dar și garantează că prunele, caisele sau merele lor sunt sigure pentru consum.

Pentru a putea exporta în țări mai puțin accesibile până acum pentru fructele moldovenești, precum Germania, Austria, Olanda sau Franța, producătorii agricoli de la noi trebuie să respecte 218 cerințe vizând calitatea produselor.

ANDREI COMPANICI, specialist în siguranța alimentelor: "Acest ghid conține practic 300 de pagini. Vorbim despre calitatea solului, calitatea apei, produsele de uz fitosanitar care pot fi utilizate, care sunt interzise în UE și nu pot fi aplicate. Apa de irigare trebuie să corespundă din punct de vedere fizico-chimic și din punct de vedere microbiologic."

Cerințele se referă atât la procesul de producție, recoltare, cât și post-recoltare, selectarea terenului agricol și chiar condițiile de muncă pentru angajați.

ANDREI COMPANICI, specialist în siguranța alimentelor: "Producătorii care sunt implicați în procesul de recoltare trebuie să respecte cerințele de igienă. În același timp vorbim despre facilitățile în care se vor păstra produsele în stare proaspătă, care trebuie să corespundă cerințelor naționale, dar și cerințelor țării în care se exportă."

Deși standardul numit Global Gap este implementat în Republica Moldova de aproape 20 de ani, abia în ultimii cinci ani producătorii agricoli au devenit mai interesați de această certificare, iar numărul lor a ajuns la 140. În 2021, de exemplu, au fost certificați 15 agricultori.

Viorel Orlovschi este printre cei care au primit astăzi certificatul. Bărbatul are livadă de mere în nordul țării, acolo unde, cu ajutorul USAID, a reușit să amelioreze condițiile de muncă ale angajaților și, astfel, să se alinieze standardelor europene.

VIOREL ORLOVSCHI, producător din Briceni: "Am schimbat condițiile pentru muncitori, am făcut totul conform cerințelor UE. Am adăugat frigidere, cantine, vestiare, tot. Sunt și angajații mai mulțumiți, și noi ne mândrim că facem acest lucru."

Datorită certificării, au fost exportate pentru prima dată în Olanda și prunele proaspete din Autonomia Găgăuză. Compania agricolă condusă de Vera Ibanji are o experiență de peste 12 ani în producerea fructelor și strugurilor, dar până acum, fără documentele necesare, era nevoită să apeleze la intermediari.

VERA IABANJI, producător din Comrat: "Pentru exportul de struguri și prune spre Olanda suntem recunoscători acestei certificări, deoarece calitatea era bună, dar întrucât nu aveam certificatul, nu le puteau vinde în magazine și piețe."

Conform statisticilor, aproximativ 70 la sută din caisele, prunele și strugurii de masă exportați de Moldova în țările europene au trecut certificarea.

BENJAMIN TORIC, directorul programului Agricultura Performantă: "Certificatul Global Gap demonstrează rețelelor comerciale că produsele sunt crescute în conformitate cu practicile bune agricole, că întrunesc condițiile de siguranță și respectă standardele responsabilității sociale. Sunt mândru că Moldova a devenit lider regional în obținerea certificatelor Global Gap, având aproximativ 100 de producători agricoli certificați."

Global GAP este un standard recunoscut la nivel global și implementat de producătorii agricoli pentru produsele în stare proaspătă. Respectând cerințele impuse, care prevăd siguranța alimentelor, minimizarea efectelor negative asupra mediului și altele, producătorii obțin posibilitatea de a exporta în mai multe țări din lume.

Opinia ta contează. Comentează!