Spânu susține că discuțiile sunt dificile, iar prețul propus de Gazprom este mai mare decât cel oferit țărilor din regiune
Economic 25 octombrie 2021, 17:49 | 695

La câteva zile de la instituirea stării de urgență în domeniul energeticii, autoritățile încă jonglează cu soluții provizorii în ceea ce privește aprovizionarea țării cu gaze naturale. Miercuri, o delegație guvernamentală de la Chișinău va mai face o tentativă de a negocia cu Gazprom. Asta după ce discuțiile anterioare au eșuat. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, în cadrul unei conferințe de presă. El a precizat că discuțiile sunt dificile, iar prețul propus moldovenilor de către Gazprom este mai mare decât cel oferit țărilor din regiune.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu care Gazprom are încheiate contracte pe termen lung în perioada recentă și cu alte state. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una din ele este prețul la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri vor continua discuțiile pornind de la opțiunile de mai sus."

După ultima rundă de discuții cu oficialii de la Chișinău, Gazprom a anunțat că va sista furnizarea gazelor pentru Moldova începând cu 1 decembrie, dacă Chișinăul nu va plăti integral o presupusă datorie pentru gazele livrate în septembrie şi octombrie și dacă nu va fi semnat un nou contract. Potrivit purtătorului de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, așa-numita ”datorie istorică” al malului drept ar fi 433 de milioane de dolari, care ar fi ajuns la 709 milioane de dolari din cauza penalităților. Ministrul Spânu susține însă că e nevoie de un audit care să confirme datoria invocată de Rusia înainte de asumarea oricăror angajamente față furnizorul rus de gaze.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "A fost deja vehiculat și în presă - un subiect al discuțiilor este datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 dintre MoldovaGaz și grupul de companii Gazprom. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent, care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente."

Revenit recent de la negocierile din Rusia, Spânu a scris pe facebook că cerințele Gazpromului sunt păguboase pentru moldoveni și că autoritățile vor continua să caute surse alternative de gaze pentru această iarnă. Potrivit lui Spânu, Gazprom insistă asupra achitării datoriei istorice. În plus, pe lângă condițiile financiare, partea rusă ar avea și altfel de condiții, sugerând că ar fi vorba de cedări politice. El a promis că Guvernul nu va accepta ca cetățenii moldoveni să plătească un preț mai mare la gaz decât alte state din regiune. Gazprom insistă ca prețul pentru Moldova să fie cel de piață - adică dublu decât plătim acum.

Opinia ta contează. Comentează!