Moldovenii pot procura de 2,6 ori mai multe bunuri decât acum 31 de ani, când Moldova și-a obținut independența
Economic 26 august 2022, 20:01 | 580

Moldovenii pot procura, în prezent, de 2,6 ori mai multe bunuri decât acum 31 de ani, când Moldova și-a obținut independența. Deși anul acesta salariul brut în Moldova va ajunge la 10 mii 400 de lei, cu 15 la sută mai mare decât anul trecut, asta nu înseamnă că oamenii trăiesc mai bine. Și asta din cauza inflației mari, susține expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, atunci când salariul crește mai lent decât inflația, oamenii o duc din ce în ce mai prost.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "În ceea ce privește inflația, vom ajunge până la sfârșitul anului la aproape 34%. Din această cauză, în acest an, veniturile reale ale populației vor fi cu 13,6% mai mici decât au fost anul trecut. De fapt, în 2020, moldovenii au avut cel mai mare salariu ca putere de cumpărare de la independență încoace, iar acum sunt doi ani de scădere a veniturilor."

1990 a fost primul an când poporul sovietic a fost anunțat că, în țară, se înregistrează o inflație anuală de peste 10%. Până atunci, prețurile practic nu se schimbau cu anii. În 1993, a fost înregistrată și cea mai mare inflație - de 2800 de procente. Într-un singur an, prețurile au crescut de 28 ori.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "În anul 1990 oamenii trăiau doar din salariu. În prezent, oamenii pe lângă salariul pe care îl au, câștigă din agricultură. Avem rudele de peste hotare care trimit bani acasă."

Oamenii spun că salariul pe care îl primesc acum nu le ajunge nici măcar pentru cheltuieli curente.

Potrivit lui Ioniță, în Republica Moldova sunt 600 de mii de salarizați cu normă deplină. 10% dintre ei sau aproximativ 60 de mii primesc anul acesta un salariu mediu de 3700 de lei. Cel mai bine plătiți 10% dintre moldoveni primesc un salariu mediu de 29 mii 120 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!