Babis, reales premier al Cehiei
Externe 7 iunie 2018, 13:15 | 2263

Miliardarul Andrej Babis a fost numit, pentru a doua oară, la șefia executivului de la Praga. În ciuda protestelor stradale, președintele Cehiei i-a acordat un nou mandat pentru a încerca să formeze cât mai rapid o coaliție de guvernare.

Lider al mișcării populiste ANO, care a câștigat alegerile parlamentare din octombrie 2017, Babis, în vârstă de 63 de ani, conduce un guvern în exercițiu încă din ianuarie, când nu a reușit să obțină votul de încredere al parlamentului. Andrej Babis, investigat în legătură cu acuzații de corupție, a rămas totuși în funcție până la numirea unui nou guvern. Cu o zi înainte de desemnarea repetată a lui Babis, mii de cehi au protestat în întreaga țară față de formarea un executiv sprijinit tacit de comuniști.

Președintele țării i-a cerut lui Babis să formeze o coaliție de guvernare în timp util. Premierul reales al Cehiei se pregăteşte să formeze o coaliţie între ANO, care deține 78 din cele 200 de locuri în Camera Inferioară, şi social-democraţii, care nu au decât 15 mandate. Pentru a obţine vot de încredere în legislativ, cele două formațiuni au nevoie de sprijinul a cel puţin 15 aleşi comunişti. Partidul Comunist, care şi-a promis sprijinul în schimbul unor posturi de conducere în cadrul unor mari întreprinderi de stat, ar avea astfel, chiar dacă informal, un rol-cheie în formarea guvernului ceh, pentru prima dată după „Revoluţia de catifea”.

Opinia ta contează. Comentează!