În 2022 Indicele Prețului de Consum în Republica Moldova ar putea să crească până la 14%
Economic 24 decembrie 2021, 17:38 | 1314

Republica Moldova suportă aceiași creștere a inflației, care a atins recorduri îngrijorătoare în întreaga lume. ”Greutățile abia încep”, afirmă analistul economic, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, în anul care vine prețurile vor continua să crească într-un ritm neplăcut.

Anul 2021 va rămâne în istorie ca ”anul inflației”, iar cuvântul cheie rămâne a fi ”prețurile”, declară Veaceslav Ioniță. Expertul pornește de la faptul că lumea este măcinată de creșterea prețurilor pe mai toate pozițiile - produsele energetice, produsele alimentare, transportul și celelalte mărfuri. Drept consecință - inflația galopantă, care lovește și în Republica Moldova.

VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: "2020 a fost un an greu, 2021 la fel s-a adeverit a fi un an greu, iar 2022, cel puțin prima jumătate nu vine cu lucruri bune, iar prețurile vor continua să crească într-un ritm neplăcut."

Potrivit expertului, în anul 2022 Indicele Prețului de Consum ar putea să crească până la 14%, anual. Prin urmare, ne așteaptă un val al scumpirilor. Veaceslav Ioniță admite că la produsele alimentare, prețurile vor crește cu cel puțin 17,5%, iar acest lucru ar fi un record pentru ultimii 18 ani. Un alt element, care nu intră în Indicele Prețului de Consum, dar oricum a marcat piața, este domeniul imobiliar.

VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: "În acest an noi avem pe piața imobiliară două recorduri: primul este că prețul la apartamente a crescut cel mai rapid din ultimii 13 ani, iar al doilea record este că prețul apartamentelor noi a depășit maxima istorică și costă mai mult decât în 2008. Ritmul de creștere acum este de patru ori mai micuț și ne face să presupunem că la apartamentele vechi se vor stopa pe vreo jumătate de an, la fel și la cele noi, și nu m-aș mira dacă ar putea chiar să scadă puțin. Totuși, tendința pieței este de creștere."

O altă caracteristică a anului 2021 este prețul pentru gazele naturale, care în anul viitor ar putea să crească.

VEACESLAV IONIȚĂ, analist economic: "Noi sperăm că în a doua jumătate a anului prețul va scădea, dar aici nu pot fi foarte optimist față de cetățeni din simplul motiv că noi nu avem rezolvată problema datoriei istorice de pe malul drept, care se apropie de 500 milioane de dolari, iar cu tot cu datorii de 700 de milioane. Dacă aceasta sumă va intra în tarife, atunci vom avea prețuri ridicate."

Veaceslav Ioniță vede și o parte bună a lucrurilor - puterea de consum a populației, care a crescut fără precedent și a înregistrat un record din ultimii 15 ani. A crescut și exportul serviciilor IT, care au depășit 325 de milioane de dolari, iar suma va continua să crească. Anul 2021 bate toate recordurile și în agricultură. Potrivit analistului economic, producția întreprinderilor agricole depășește pentru prima dată din 1998, producția întreprinderilor individuale.

Opinia ta contează. Comentează!