Războiul din Ucraina a creat condiții pentru perturbații speculative pe piața valutară din Republica Moldova
Economic 25 aprilie 2022, 18:00 | 1423

Războiul din Ucraina a creat perturbații speculative pe piața valutară din Republica Moldova, accentuând și mai mult presiunea generată de criza energetică. Moldovenii panicați au cumpărat, ca să-și facă rezerve, aproximativ 400 de milioane de dolari. Presiunea pe piața valutară se apropie de un miliard de dolari și este similară cu cea din 2015 în timpul jafului bancar. Totuși, acum impactul este atenuat. Factorii ce au influențat această tendință au fost analizați de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, panica generată de războiului din Ucraina a lăsat urme pe piața valutară și pe cea a depozitelor bancare. Speriați, oamenii au cumpărat valută chiar dacă nu aveau nevoie de ea.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Prima dată în istoria țării oamenii au vândut mai multă valută decât au cumpărat. Putem spune că populația și-a înghețat toată intenția de consum și tot ce a făcut omul a fost nu să vândă valută ca să-și procure bunuri, dar rezervele în lei, au fugit și le-au schimbat în valută. Așa ceva nu a fost niciodată./ Noi estimăm că pe cetățenii noștri, războiul din Ucraina i-a speriat și i-a dus pe piața valutară și ei au procurat fără a avea necesitate aproximativ 400 de milioane de dolari."

În 2014-2015, când s-a produs celebrul jaf bancar, presiunea pe piața valutară a fost de 900 de milioane de dolari. Acum, presiunea valutară este de aproximativ un miliard de dolari și va continua să crească, susține Ioniță. Totuși, impactul valutar acum este atenuat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În anul 2021-2022, chiar dacă deficitul se apropie de un miliard de dolari, rezervele Băncii Naționale au scăzut doar cu 484 de milioane de dolari, deoarece restul banilor deja au fost compensați de partenerii externi, care ne-au dat bani în valută și rezervele Băncii Naționale practic au fost suplinite. Cred că în următoarele două-trei luni, banii care vor veni de la Comisia Europeană de la fondul european, toate rezervele Băncii Naționale vor fi suplinite."

Expertul economic susține că pe tot parcursul anului trecut a fost un deficit pe piața valutară, însă lucrurile s-au accentuat în luna noiembrie, când deficitul a ajuns la 273 de milioane de dolari. Lunile noiembrie, decembrie și ianuarie au fost cele în care, din cauza prețului la gaze, care a crescut fără precedent, s-a creat o presiune nemaiîntâlnită pe piața valutară. În plus, piața a fost influențată și de speculațiile valutare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă în mod normal, diferența dintre vânzarea și cumpărarea valutei este de 12-15 bani pentru un dolar, în cazul speculațiilor valutare, diferența ajunge și la un leu. Companiile s-au gândit să câștige un bănuț, ceea ce a generat un decalaj atât de mare între cursul de vânzare și cel de cumpărare. Întotdeauna, recomandarea mea a fost când acest decalaj este mai mare de 20-25 bani pentru un euro sau pentru un dolar, atunci dvs sunteți într-o zonă speculativă. Recomandarea mea este să nu faceți tranzacții atunci când sunteți la nervi."

Potrivit expertului, acum asistăm la o apreciere puternică a dolarului pe plan internațional. Acesta s-a apreciat inclusiv în raport cu leul moldovenesc. Însă leul moldovenesc, față de celelalte valute este mai puternic, fapt determinat de deprecierea puternică a hrivnei ucrainene. Leul moldovenesc este practic stabil, cu oscilații periodice în timpul anului.

Opinia ta contează. Comentează!