Țese covoare și trăistuțe
Social 14 decembrie 2023, 20:20 | 2168

O pasiune din copilărie îi menține firul vieții și îi dă puteri să facă lucruri frumoase. Vorbim de Zinaida Moroz, o femeie de peste 80 de ani, din satul Grozești, raionul Nisporeni, a cărei îndeletnicire este țesutul covoarelor, așa cum a apucat de la părinți. În casa meșteriței totul este autentic, nemaivorbind de principalul instrument - tradiționalul război de țesut. Să facă trăistuțe și covoare este singura activitate, care îi mângâie sufletul, spune femeia.

Pe Zinaida Moroz am găsit-o în proces de creație.

ZINAIDA MOROZ, meșter popular: "Fac trăistuțe, dar aici, două panouri, de pus pe scaun, așa, cât îmi încape aici. Covoare am țesut cu mama mea, de mică, pe noi ne-au pus de la trei ani. Știam a da pe rost, și dădeam."

Pe parcursul vieții e țesut aproape 200 de covoare și trăistuțe, dar mai toate au fost dăruite celor apropiați.

ZINAIDA MOROZ, meșter popular: "Le vedeam la femei care veneau îmbrăcate în haine tradiționale și în trăistuțe țesute de mine, și îmi părea bine, că eu le cunosc. La Sahalin tocmai am. Prin cunoștințe au ajuns și acolo. Pe urmă, în Marea Britanie, în America. În Turcia am un nepot și i-am făcut un covoraș și o trăistuță, lui așa îi părea bine."

Meșterul popular ar vrea ca o parte din lucrările ei să ajungă într-un muzeu.

ZINAIDA MOROZ, meșter popular: "Am fost la Văsieni, să-i învăț, ei au acolo muzeu mare. De atunci, asta a fost până în 2000, de atunci visez să deschidem și la noi, dar s-au amânat treburile. Am găsit o verișoară și am zis, hai că facem. Dar unde? Am umblat tot satul să găsim o casă. Nu ni le vinde nimeni, nu vor."

Zinaida Moroz spune că cea mai mare expoziție de covoare pe care a avut-o a fost la București.

Opinia ta contează. Comentează!