Platforma UE de achiziție colectivă a gazelor naturale va fi disponibilă și pentru Republica Moldova
Economic 28 martie 2022, 15:39 | 825

Uniunea Europeană va cumpăra gaze naturale colectiv. Țările-membre au decis să pună în sarcina Comisiei Europene achizițiile comune de gaze după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID. Măsura este necesară în contextul în care războiul din Ucraina generează creșterea preţurilor la energie, iar unele țări sunt dependente de gazul rusesc. Platforma de achiziții comune a UE va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi statelor care au semnat acorduri de asociere - Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Astfel, Moldova ar urma să beneficieze de condiții similare statelor Uniunii Europene la achiziția gazelor de pe piața europeană.

Nerăbdător să izoleze Moscova şi să lipsească Rusia de surse de venituri importante, după invadarea Ucrainei, Bruxelles-ul vrea să reducă achiziţiile europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an, scrie AFP, preluată de Agerpres. Prin comasarea cererii, Comisia Europeană intenţionează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Executivul european a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare - Norvegia, Qatar, Algeria - şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE. ”De acum încolo vom folosi capacitatea noastră de negociere colectivă, în loc să concurăm unii cu alții și să creștem astfel prețul”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Experții de la Chișinău spun că pe piața energetică europeană se produc acum mișcări tectonice, iar Republica Moldova nu trebuie să rateze această oportunitate oferită de UE, mai ales că această strategie a blocului comunitar ar urma să conducă și la ieftinirea gazelor pe piața europeană.

SERGIU TOFILAT: "În situația în care tu încerci să creezi o piață concurențială, dar cel mai mare jucător care are cota de 40% din piață nu se comportă cum trebuie, reduce volumele și manipulează cu prețurile, e evident că trebuie să intervii. Scopul este de a contracara această tentativă a Gazprom-ului de a șantaja Uniunea Europeană."

Cât despre modul practic în care Republica Moldova ar putea să facă achiziții comune de gaze prin UE și să transporte aceste gaze în țară.

SERGIU TOFILAT: "De pildă, noi am cumpărat un miliard de metri cubi de gaz și l-am adus în Polonia. Acest gaz nu-l aducem în Moldova. El rămâne acolo. În schimb, Ucraina va tranzita mai puțin gaz spre UE cu un miliard și diferența ne-o va livra nouă. În cazul dat, ruta nu se schimbă. Dacă gazul va veni dinspre România sau dinspre sud, evident că ruta se va schimba."

IGOR BOȚAN: "Uniunea Europeană adoptă decizii majore cum să-și asigure securitatea militară și securitatea energetică, iar pentru noi este important este că această politică pe care o elaborează Uniunea Europeană, Republica Moldova este în cărți. Este absolut important să adoptăm o decizie cardinală că nu vrem să fim șantajați. Asta acum contează foarte mult."

ADRIAN BĂLUȚEL: "Platforma aceasta vine să readucă subiectul achiziției și distribuției gazelor naturale într-o zonă pur economică, unde tu negociezi volum versus preț și încerci printr-un volum mai mare să obții un preț mai mic sau un preț corect și excluzi posibilitatea de a aduce în negocieri elementul politic, anumite concesiuni sau favoruri politice."

Comisia Europeană va putea comercializa până la 75% din achizițiile de gaze fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi. Participarea statelor la acest mecanism de achiziții comune va fi voluntară, spre deosebire de mecanismul de achiziții în comun a vaccinurilor, care excludea comenzile din afara Comisiei.

Opinia ta contează. Comentează!