Odată ce a început războiul ruso-ucrainean, piețele din est s-au închis, iar transportarea fructelor este costisitoare
Economic 15 aprilie 2022, 15:34 | 968

Războiul ruso-ucrainean schimbă regulile de joc în economia regională. Pentru Republica Moldova, care exporta struguri, problema a devenit și mai acută. Piețele tradiționale din est au devenit greu de valorificat din cauza costurilor. Soluția ar fi Uniunea Europeană, au căzut de acord antreprenorii, în cadrul unor discuții privind perspectivele domeniului în perioada imediat următoare.

Până nu demult, peste 60 la sută din strugurii de aici ajungeau în Federația Rusă sau în Ucraina, ne spune președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gabere. Unii exportatori se plâng și de costurile de transport exagerat de mari.

GHEORGHE GABERE, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri: "Mai multe companii care exportă fructe pe piața Federației Ruse ne-au informat că prețul transportării unui camion frigorific depășește 8000 de dolari, de trei-patru ori mai scump decât anterior."

Acum, agricultorii încearcă să găsească alternative acestor piețe.

GHEORGHE GABERE, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri: "Avem piețe țintă cum ar fi România, cum ar fi Polonia, acolo unde am putea vinde până la 10 mii de tone de struguri, noi acolo am vândut doar peste 2000 anul trecut. Avem piețe ca Irak, unde anul trecut am ajuns la 1700 de tone, avem piața Arabiei Saudite, în doi ani de furnizare a strugurilor acolo, am depășit cifra de 600 de tone."

Vlad Vidrașcu lucrează la o companie care exportă în Europa și nu doar, de mai mulți ani. Mai nou, acesta spune că se încearcă și exportul de fructe în Statele Unite ale Americii, au lansat un proiect pilot.

VLAD VIDRAȘCU, manager al unei Companii de Exporturi: "Fiecare piață este profitabilă, asta dacă reușim să livrăm un produs conform cerințelor lor, certificat corespunzător, ambalat conform cerințelor sau peste cerințele lor și toate piețele sunt profitabile. Nu există piețe care să nu aducă profit, există producători care nu sunt adaptați la piața respectivă."

Pentru a exporta în Europa, producătorii ar trebuie să diversifice soiurile de struguri, să prezinte marfa conform cerințelor și să pună accent pe ambalaj reutilizabil.

VLAD VIDRAȘCU, manager al unei Companii de Exporturi: "Avem cerere mai multă decât ofertă. Nu reușim să avem ofertă suficientă conform criteriilor pe care le cer partenerii externi. Problema nu este în piață, problema este în noi și asta pentru că nu reușim să avem produsul conform cererii pieței respective."

Grigore Ursu a exportat struguri, timp de 20 de ani, în Rusia sau Ucraina. Acum vrea să afle unde ar putea să livreze roada din anul curent.

GRIGORE URSU, viticultor: "Noi producem struguri, depozităm în camerele frigorifice, iar în funcție de cerințele piețelor, le transmitem la reambalare. Chiar la Costești avem o casă mare a strugurilor de masă și dacă este necesar, noi scoatem producția, o reambalăm conform cerințelor și credem că nu o să fie probleme."

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, exporturile strugurilor a ajuns la 70,5 mii tone, în 2021, față de 6 mii tone în 2020, din cauza secetei. Republica Moldova exportă struguri în 22 de țări. Jumătate din total este orientată spre Rusia. În 2021, strugurii de masa au fost exportați în Polonia, Romania, Arabia Saudită, Irak, Spania, Franța sau Statele Unite ale Americii.

Opinia ta contează. Comentează!