Post Scriptum cu Alex Cozer: Tariful la gaze crește din nou

Moldovagaz a cerut ANRE să majoreze tariful la gaze pentru consumatorii finali până la suma de 29 de lei pentru un metru cub. A fost o știre care ne-a dat frisoane aseară, în condițiile în care ANRE și așa a aprobat deja un preț exorbitant pentru posibilitățile noastre, de peste 22 de lei pentru un metru cub de gaze. Iar perspectivele arată și mai prost. Pentru că pe fondul războiului din Ucraina și a șantajului pe care Rusia îl aplică Europei prin șicanele la livrările de gaze, în sezonul rece prețurile la bursă ar putea să fie și de 2-3 ori mai mari decât în prezent. Asta în condițiile în care mia de metri cubi de gaze deja se tranzacționează cu 1800-1900 de dolari, adică de peste 10 ori mai mult decât acum un an și jumătate.

Iar perspectivele pentru Republica Moldova arată chiar și mai prost. În prezent, țara noastră continuă să importe gaze naturale de la Gazprom, în baza contractului negociat în toamna anului trecut, la Sankt Petersburg, de către ministrul Andrei Spînu. Acel contract poate fi însă oricând reziliat de către ruși, în condițiile în care una dintre prevederile sale, cea privind auditul Moldovagaz până la 1 mai, nu a fost îndeplinită.

Astfel, ne putem trezi ca de la 1 octombrie, când ar trebui să intre în calcul formula de iarnă de stabilire a prețurilor de import la gaze, una care ne-ar fi puțin mai favorabilă decât cea aplicată în prezent, Gazprom să facă exact ca anul trecut, atunci când a refuzat prelungirea contractului de furnizare a gazelor. Vă amintiți cum atunci au fost reduse drastic livrările de gaze și chiar și cele de energie electrică, fiind salvați doar de împrumuturile de curent din Ucraina și achizițiile de gaze de la burse.

Așadar, există toate șansele ca Rusia, care abia așteaptă să mai găsească motive de destabilizare a Republicii Moldova, să ne aplice cel puțin același tratament precum anul trecut. Pentru că deja au demonstrat în Ucraina că pentru ei limite nu există.

Ne aflăm la mijlocul lunii iulie și Moldova nu trebuie să aștepte să pățească precum în toamna trecută. Iar soluția cea mai apropiată și salvarea noastră ar putea veni din România. Acolo unde astăzi un metru cub de gaze pentru consumatorii casnici, indiferent de cantitatea consumată, costă echivalentul a 13 lei moldovenești. Adică mult sub tariful actual plătit în Republica Moldova și de peste 2 ori mai puțin decât solicită Moldovagaz să fie majorat. Iar acest tarif a fost stabilit în România, prin lege, până în aprilie 2023, adică pentru tot sezonul rece care vine.

Se întâmplă pentru că România își asigură aproape 90% din consum din producția internă de gaze, iar mai nou, după darea în exploatare a unui interconector între Grecia și Bulgaria, țara vecină își poate reduce la 0 dependența de Gazprom prin importuri din Azerbaidjan.

Consumul Moldovei în sezonul rece, raționalizat și prin economii, poate fi coborât și până la 5-600 de milioane de metri cubi de gaze. Adică în jur de 5% din consumul total anual al României. Eu sunt convins că România poate identifica aceste cantități de gaze naturale pentru a ajuta și Republica Moldova în sezonul de iarnă. Pentru că alternativa ar însemna o adevărată catastrofă umanitară la iarnă.

Gândiți-vă cum s-ar putea descurca cetățenii cu un preț de 30 de lei pentru un metru cub de gaze iarna? Ce vor face agenții economici, cât de mult vor crește costurile de producție, cât de mult va mai exploda inflația?

Pentru ca România să ne ajute este însă nevoie de discuții serioase și responsabile, publice, care să se fi începute neîntârziat. Mâine, la București, va avea loc cea de-a doua conferință a donatorilor pentru Republica Moldova. Prioritatea zero a discuțiilor trebuie să fie asigurarea țării cu resurse energetice. Pentru că altfel Rusia, cea care nu ne-a invadat militar până acum doar datorită rezistenței admirabile a Ucrainei, nu va rata șansa de a ne distruge la iarnă prin intermediul gazelor naturale.

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tauber a rămas fără imunitate din nou

14 martie 2024, 20:48

Deputatei Marina Tauber i s-a ridicat imunitatea. Este un titlu de știre pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, otrăviți de propagandă

12 martie 2024, 22:31

V-am vorbit deseori despre cât de puternic sunt afectate creierele moldovenilor...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tancuri și milioane vs rapoarte

7 martie 2024, 21:29

Din 2024, Republica Moldova are o nouă strategie de securitate. Una, în sfârșit...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce este votul prin corespondență

5 martie 2024, 20:19

„Maia Sandu vrea să falsifice alegerile prezidențiale prin votul prin corespondență”....

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un procuror european ne poate salva

29 februarie 2024, 21:02

Eu nu știu de ce mai este nevoie ca președinta acestei țări, prim-ministrul,...

Opinia ta contează. Comentează!