Pentru italianul Marco Ballerini, Republica Moldova a devenit locul, căruia îi spune cu drag ”acasă”
Trăim în pace 27 octombrie 2022, 19:44 | 15537

S-a îndrăgostit de o moldoveancă, a venit cu ea aici și nu regretă. Republica Moldova a devenit locul, căruia îi spune cu drag ”acasă”. În cadrul proiectului „Trăim în pace!”, astăzi vă prezentăm istoria lui Marco Ballerini. De opt ani, italianul, arhitect de profesie, e stabilit la Chișinău, unde creează proiecte urbane ambițioase. Spune că nu se simte niciodată străin, iar în asta îl ajută limba română, pe care o vorbește liber.

Marco Ballerini s-a născut în Florența, oraș numit și "muzeu în aer liber". De mic a fost înconjurat de operele celor mai renumiți artiști ai Renașterii, care l-au făcut să îndrăgească domeniul.

MARCO BALLERINI, arhitect: "Specializarea mea e „green building”. Adică, case ecologice care au consum scăzut de energie, aproape de zero. Mai ales în ultima perioadă, când vorbim despre costurile energiei, sunt foarte întrebate acest tip de case. Este viitorul, nu poate fi altfel."

Tot în Italia a făcut cunoștință și cu viitoarea sa soție.

DIANA BALLERINI, femeie de afaceri: "Și? Imediat. Da, pare foarte straniu pentru mulți ca un italian să se căsătorească în doar nouă luni de zile. La ei nu este acest obicei să o facă atât de repede, dar se vede că l-am cucerit foarte rapid!"

Marco niciodată nu a crezut că va pleca din Italia, dar acum opt ani, după căsătorie, tânăra familie a venit la Chișinău. Prima impresie este greu de uitat.

MARCO BALLERINI, arhitect: "Am aterizat noaptea la Chișinău, am intrat prin Porțile Orașului și a fost un șoc. Eu vin din Florența, oraș foarte frumos, ordonat. Dar aici, nimic. Mai ales zece ani în urmă, totul era haotic, cu o construcție una lângă alta. Era un șoc."

Întrucât a venit din unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Marco a perceput Chișinăul ca o provocare și s-a hotărât să contribuie la modernizarea acestuia.

MARCO BALLERINI, arhitect: "M-am gândit că se poate de făcut ceva ca în Italia sau ca în Europa."

Împreună cu un partener a creat o companie de arhitectură și design. Proiectele sunt ambițioase.

MARCO BALLERINI, arhitect: "Pasiunea mea sunt proiectele rezidențiale. Noi creăm un loc de vis pentru familii. Un loc unde pot fi crescuți copii, o poveste. E ceea ce îmi place cel mai mult în lucrul meu."

Lucrul și familia l-au ajutat să se adapteze rapid. Dar, există aici încă unele lucruri, care îi par stranii.

MARCO BALLERINI, arhitect: "Încă nu înțeleg cum se poate așa de sărbătorit totul și să nu se lucreze de sărbători. Sfântul Ion, Sfântul Vasile, ”sfântul ceva”, hramul satului, sfințirea fântânilor. În fiecare săptămână este o zi în care nu se lucrează."

Printre primele lucruri pe care le-a făcut a fost să învețe limba română.

MARCO BALLERINI, arhitect: "Zi de zi, fără cursuri, fără lecții, nimic. M-am impus, mai ales la lucru, să vorbim. Primele două-trei luni am discutat în engleză, dar apoi am rugat colegii să vorbească cu mine în română."

Fiica lor, Iris, vorbește perfect și româna, și italiana.

DIANA BALLERINI, femeie de afaceri: "Dacă a învățat el româna, cred că pentru noi italiana este floare la ureche."

Dar Italia va rămâne mereu în inima lui Marco. Mai ales, când este la bucătărie.

În timpul liber, Marco Ballerini călătorește. Spune că nu s-a așteptat să vadă aici atâtea locuri frumoase, că se va simți atât de bine aici și niciodată străin.

Opinia ta contează. Comentează!