Invalidarea alegerilor, fără precedent
Politic 23 iulie 2018, 14:43 | 2950

Toți oficialii de la Bruxelles și din statele Uniunii Europene monitorizează îndeaproape situația din Republica Moldova, fiind suficient de informați despre evenimentele de la Chișinău, și nu se poate vorbi despre politizarea recentei decizii a Parlamentului European privind țara noastră, pentru care au votat 343 de deputați din cinci grupuri din legislativ. Sunt declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Iar referindu-se la invalidarea alegerilor locale, Michalko a spus că este un caz fără precedent pentru Europa și pentru istoria electorală a Republicii Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat într-un interviu că întreaga comunitate a monitorizat foarte atent cum au fost luate deciziile care au dus la ignorarea vocii și voinței alegătorilor. Hotărârile judecătorești au fost adoptate într-o manieră netransparentă, consideră Michalko.

Ambasadorul Uniunii Europene a adăugat că toți observatorii și participanții la procesul electoral au recunoscut aceste alegeri ca fiind corecte și libere.

În ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare, Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali le vor veghea cu strictețe, a atenționat șeful Delegației UE la Chișinău.

Referindu-se la Acordul de Asociere, Peter Michalko a menționat că implementarea documentului ar fi trebuit să aducă Republica Moldova mai aproape de standardele europene și ale unei societăți democratice.

Cât despre acuzațiile guvernării de la Chișinău în privința rezoluției Parlamentului European.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată aceste declarații. Amintim că, pe 5 iulie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Totodată, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Cei mai mulți deputați europeni au adus critici autorităților de la Chișinău. La rândul lor, exponenții guvernării au calificat această rezoluție drept incorectă, care ar fi îndreptată împotriva cetățenilor Republicii Moldova, fapt respins de europarlamentari. Judecătorii care au invalidat alegerile locale noi au spus că deciziile lor au fost luate în conformitate cu legea, iar președinta CEC a declarat că nu poate comenta hotărârile instanțelor de judecată.

Opinia ta contează. Comentează!