Jurnalul Săptămânii, 18 Noiembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Rata inflației continuă să scadă. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, la sfârșitul lunii octombrie, inflația a ajuns la 6,3%. Scăderea este dictată de cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, dar și diminuarea tarifelor la energia electrică și gazul natural.

Guvernul a declanșat programul „Rabla pentru electrocasnice”. Sunt prevăzute vouchere gratuite pentru circa 50 de mii de familii, care vor putea, astfel, să-și reducă cheltuielile pentru curent prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi. De susținere financiară vor beneficia consumatorii înregistrați anul trecut pe platforma compensatii.gov.md, cărora li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. Programul a început cu oferirea de becuri LED.

Mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău îi solicită conducătorului Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, să se disocieze de mesajul pro-rus și să adere la Patriarhia Română. O scrisoare în acest sens a fost expediată în adresa Mitropoliei de către preotul și parohul bisericii Sf. Dumitru din Chișinău, Pavel Borșevschi. După o ședință cu protopopii și stareții de mănăstiri, vicarul Ioan Moșneguțu a declarat că preoții de la Mitropolia Moldovei, care vor adera la Mitropolia Basarabiei, vor fi sancționați canonic.

Opinia ta contează. Comentează!