Îngrijorări pentru Moldova
Politic 2 octombrie 2018, 15:38 | 1534

"Controversata amnistie fiscală aduce cu sine riscuri enorme pentru Republica Moldova, mai ales în contextul fraudei bancare”. Îngrijorarea vine din partea șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, potrivit căruia, repetarea unor cazuri legate de corupție ar fi catastrofală. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru o publicație din municipiul Bălți.

”În contextul unor experiențe precum frauda bancară, precum laundromatul, există foarte multe riscuri și ar fi rău ca acestea să se adeverească, pentru că Moldova a încercat din greu să restabilească încrederea în domeniul economico-financiar. Repetarea unor cazuri legate de corupție și spălări de bani ar fi, în opinia mea, catastrofală. (...) În prezent, este imposibil să ascunzi realitatea, mai ales între parteneri atât de apropiați cum sunt Uniunea Europeană și Republica Moldova”.

Diplomatul a precizat că reacția Uniunii Europene la adoptarea amnistiei fiscale a fost una firească.

”Când am auzit pentru prima oară de adoptarea acestei legi, eu am spus că aceasta aduce cu sine un mare risc de nerespectare a angajamentelor, pe care le-a asumat Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Același lucru e valabil și în cazul Memorandumului de asistență macrofinanciară din partea UE, unde sunt indicate condiții foarte concrete. Este vorba despre lupta împotriva corupției și spălării de bani. Și aici e necesar ca Republica Moldova să le îndeplinească fără echivoc”.

Pornind de la faptul că Uniunea Europeană este bine informată despre adevărata stare de lucruri din Republica Moldova, Peter Michalko le sugerează autorităților de la Chișinău să nu tragă de timp.

”Este nevoie de acționat în aceste două direcții - lupta împotriva corupției și spălărilor de bani. Este un aspect foarte important pentru parteneriatul nostru. Și există dubii privind felul în care aceste lucruri pot fi realizate și ce poate aduce noua legislație”.

Amnistia fiscală, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova, prevede posibilitatea declarării bunurilor și surselor financiare, care nu au fost anterior declarate, astfel fiind posibilă legalizarea acestora. Ambasada Statelor Unite, Delegația Uniuni Europene și Fondul Monetar Internațional au condamnat în termeni duri legea adoptată la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!