În timp ce Rusia a impus un nou embargo, UE introduce noi cote de export și taxe zero pentru produsele moldovenești
Social 17 august 2022, 20:06 | 529

În timp ce Rusia a impus un nou embargo la fructele și legumele din Republica Moldova, cu excepția celor din regiunea transnistreană, Uniunea Europeană sare în ajutorul producătorilor cu noi cote la export și taxe zero la produsele agricole, ajunse pe piața UE. ”Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană”, anunță Delegația UE în Republica Moldova într-un comunicat.

Republica Moldova poate exporta un volum mai mare de produse agricole fără taxe vamale în Uniunea Europeană, după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulamentul în acest sens. Măsura vine să susțină fermierii și exportatorii locali, care au pierdut accesul la piețele tradiționale, se arată în mesajul Delegației UE. Astfel, Republica Moldova a primit cote duble sau chiar mai mari la exportul cu taxe taxe zero a roșiilor, usturoiului, strugurilor de masă, merelor, cireșelor, prunelor și sucului de struguri. În același timp, reprezentantul Bruxellesul-ului la Chișinău critică voalat măsurile adoptate recent de Rusia de a interzice importurile de produse agricole din Republica Moldova.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "Uniunea Europeană este alături de antreprenorii moldoveni și în cele mai dificile momente. Recent, UE a majorat cotele de export pentru șapte categorii de produse agricole, pentru a ajuta exportatorii din Republica Moldova. În același timp, afacerile sunt ajutate să potrivească calitatea produselor la standardele europene, pentru a accesa noi piețe. Acest lucru este deosebit de important într-o situație în care unele piețe tradiționale sunt închise de interdicții neîntemeiate la export."

Acum o săptămână, Rusia a anunțat că va interzice din nou produsele vegetale din Republica Moldova să mai fie importante pe teritoriul său, sub pretextul că ar avea dăunători și diverse boli. Restricțiile vor fi aplicate pentru toate raioanele Republicii Moldova, cu excepția celor din regiunea transnistreană. Președintele Maia Sandu spune că există suspiciuni că interdicția de import, aplicată de partea rusă, are conotație politică.

Șefa statului a mai declarat că Ministerul Agriculturii trebuie să insiste pe căutarea rapidă a noilor piețe de desfacere pentru produsele agricole moldovenești.

Opinia ta contează. Comentează!