SIS va obliga declararea datelor personale la cumpărarea unei cartele PrePay
Social 27 octombrie 2020, 15:11 | 2294

În atenția posesorilor de cartele preplătite! Serviciul de Informații și Securitate vrea să declarați datele personale, la procurarea produsului! Potrivit unui proiect de lege elaborat de SIS, cei care vor suna fără motiv la 112 sau vor face anunțuri cu rea intenție, vor fi depistați imediat. Unii operatori de telefonie mobilă contestă proiectul ofițerilor SIS, considerând că astfel, datele personale ar putea ajunge la adevărații infractori.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Numele, prenumele și codul numeric personal, acestea vor fi datele pe care veți fi obligați să le puneți la dispoziția operatorilor de telefonie mobilă chiar daca aveți de ani buni cartela PrePay."

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, apelurile false la 112 și alte fraude devin tot mai frecvente, iar cartelele preplătite sunt folosite de către răufăcători pentru a-și ascunde identitatea. SIS anunță că în perioada 2018-2019 au fost comise două tentative şi un omor la comandă, cinci infracţiuni de omor şi şapte cazuri de tâlhării.În prezent, aproximativ 60 la sută din cartelele de pe piața de la noi sunt preplătite, adică ceva mai mult de două milioane de cartele.Cine ar avea nevoie de informațiile despre noi?, întreabă oamenii de rând.

Înregistrarea le va complica viața celor de la sate, unde nu prea sunt operatori autorizați de Centrul Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. Tocmai pentru fluidizarea comerţului s-a ajuns la folosirea unor alţi distribuitori, pe lângă cei care încheie abonamente, atenționează un operator.

DECLARAȚIA UNUI OPERATOR DE TELEFONIE MOBILĂ: "Cartelele preplătite sunt vândute de un număr foarte mare de comercianţi, mai mare decât al celor care se ocupă de vânzarea abonamentelor. Prin această obligaţie vor fi create riscuri semnificative pentru scurgerea sau pierderea datelor personale (şi pericole ulterioare, cum ar fi sustragerea identităţii). De asemenea, vor fi create premise pentru apariţia unei „pieţe negre” a cartelelor SIM."

Dacă proiectul SIS va fi votat de Parlament, posesorii de cartele PrePay vor avea o perioadă anumită la dispoziție să-și contacteze operatorul de telefonie mobilă și să își dea datele. Dacă nu fac acest lucru, companiile le vor suspenda automat numărul. În mai multe țări din Uniunea Europeană este interzisă vânzarea de cartele PrePay în absența unui act de identitate. Însă, potrivit unui aviz al Comisiei Europene, eficiența acestei măsuri nu a fost dovedită la nivel naţional.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie