Potrivit sondajului, 40 la sută dintre femeile rome nu au studii, 86 la sută nu au un loc de muncă, iar 28 la sută nu au fost la medic în ultimii cinci ani. De asemenea, sondajul a arătat că femeile se informează în mare parte despre necesitatea educației și sănătății de la mediatorii comunitari.

Elena Radița este mediator comunitar în orașul Râșcani. Ea afirmă că 60 la sută dintre femeile rome din localitatea sa au spus că trăiesc mai rău decât alții consăteni, 88 la sută participă la alegerile locale, iar 77 la sută își doresc să acceadă în funcții de conducere.

Membrii Rețelei Femeilor și Fetelor Rome solicită ca rezultatele sondajului să fie luate în calcul la întocmirea planului următor de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă în următorii ani. Mai mult, ele au mai adăugat că vor să fie diversificate programele de educație pentru femeile rome, astfel încât ele să poată să obțină cunoștințe și în afara școlilor. La sondaj au participat 500 de femei din 47 de localități, cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani.