În schimb, la nivel de consilier s-a atestat o tendință sănătoasă. Potrivit autorilor raportului, numărul de femei candidate pentru această funcție este cel mai mare din ultimele patru scrutine.

Potrivit reprezentanților Centrului ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, creșterea numărului femeilor în funcția de consilier se datorează modificării legislației, care pe lângă cota de reprezentare, de 40 la sută pe liste, prevede ca partidele să respecte și prevederi de plasament, ceea ce însemnă 3 femei la 10 locuri. Autorii raportului susțin că tendințele pozitive atestate la capitolul prezență pe liste nu s-au atestat însă în prezența femeilor la TV sau în producție mediatică. Experții centrului afirmă că au monitorizat nouă canale TV, în perioada 19 septembrie -19 octombrie.

Iar cât privește percepțiile cetățenilor față de femei și bărbați, care ar putea fi propuși pentru funcții elective, experții invocă rezultatele unui sondaj efectuat în perioada campaniei electorale 25 - 31 octombrie.

Autorii raportului sunt de părere că proporția dorită de 40 la sută pentru femei candidate la funcția de primar ar putea fi obținută abia în 2031.