Republica Moldova este afecată de corupție, evaziune fiscală, contrabandă și scheme financiare
Economic 15 aprilie 2021, 20:13 | 1788

Fluxurile ilegale de bani în Republica Moldova ajung la un miliard de dolari, anual! Este constatarea experților de la Organizația Națiunilor Unite. Într-un raport elaborat cu sprijinul Uniunii Europene se arată că principalele activități ilegale în Republica Moldova sunt corupția, evaziunea fiscală, traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme și bunuri, traficul de substanțe radioactive, contrabanda de țigări, crimele cibernetice și schemele financiare.

Într-un raport amplu al Institutului Interregional de Cercetare a Criminalității și Justiției al Organizației Națiunilor Unite se menționează că fluxurile ilicite de bani au reprezintat aproximativ 9% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova în anul 2020, iar autoritățile ar trebui să sporească eforturile pentru funcționarea mecanismului de recuperare a banilor furați. În document se mai arată că anume corupția este problema principală în țara noastră. Rețelele construite în jurul patronajului, nepotismului și influenței politicienilor sunt ceva obișnuit de mai mulți ani. Totul - din cauza faptului că justiția are puțină independență față de elitele politice și există un mediu propice de luare de mită în rândul judecătorilor și al procurorilor. Raportul elaborat de ONU și Uniunea Europeană a fost comentat de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

PETER MICHALKO, Ambasadorul UE în Republica Moldova: "Raportul privind fluxurile financiare ilegale din Republica Moldova constată fapte foarte grave. Dacă doar 10% din banii furați ar fi recuperați anual, acest lucru ar acoperi salariile pentru mai mult de 20 de mii de profesori pentru tot anul sau ar repara 40% din toate drumurile din țară!"

Raportul internațional include mai multe recomandări pentru autoritățile de la Chișinău privind modalitățile de îmbunătățire a mecanismelor de confiscare eficientă a activelor legate de activitățile infracționale.

Opinia ta contează. Comentează!