Producția de lapte s-a micșorat, în ultimii zece ani, cu aproape 40 la sută
Economic 17 iunie 2021, 16:05 | 1162

Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată a laptelui, producția micșorându-se cu aproape 40 la sută în mai puțin de zece ani. Importul lactatelor depășește exportul cu zeci de milioane de lei. Specialiștii spun că principalele probleme cu care se confruntă producătorii sunt resursele financiare inaccesibile și lipsa brațelor de muncă. Echipa noastră de filmare a mers la ferma din satul Cuizăuca, Rezina, pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat în acest sector.

După ce au muncit ani de zile în Rusia, fraţii Mihail şi Ion Luchian din satul Cuizăuca au revenit la baştină, iar cu banii adunaţi au creat o fermă de bovine. Asta după ce au constatat că pe piaţa din Republica Moldova se resimte un deficit de lapte natural. Fraţii antreprenori au făcut rost de utilaje moderne, boxe pentru fiecare animal, aparat de muls, frigider pentru stocarea şi răcirea laptelui, dar și utilaje agricole pentru recoltarea furajelor. Investițiile au fost enorme, dar prețul laptelui lasă de dorit, spune Ion Luchian:

ION LUCHIAN, fermier din satul Cuizăuca, Rezina: "Laptele noi îl vindem la un procesator din țară, laptele este la foarte mare căutare, însă iarăși lasă de dorit prețul. Și când mai sunt și înțelegerile de cartel, nu mai ai ce face pentru că e clar: nu mi-l dai mie...pentru că eu laptele îl compar de multe ori, nu e cărămidă, el nu se păstrează. Și de aceea o să rabzi o zi sau două și după asta te vei liniști și o să-l dai tot nouă."

De cele mai multe ori statul dă cu o mână, iar cu două îți ia, spune indignat fermierul:

ION LUCHIAN, fermier din satul Cuizăuca, Rezina: "Cel mai obijduitor lucru este atunci când tu plătești niște taxe, niște impozite și nu ai idee ce se face cu ele. În țările normale, impozitele se strâng de la oameni și se dau pentru oameni. La noi se strâng de la oameni și se duc nu știu unde sau cel puțin se duc într-un grup tare restrâns de oameni."

Producătorii de lapte din țara noastră nu concurează cu alți producători, ci mai degrabă cu...produsele importate.

ION LUCHIAN, fermier din satul Cuizăuca, Rezina: "La noi sunt oameni care promovează importurile, pe ei îi interesează să fie import mai mare, pentru că au și ei ceva de acolo. Astfel ramura respectivă este lăsată așa mai la o parte. Noi nu concurăm noi între colegi de ai noștri care mai dețin animale. Noi concurăm cu importatorii și cu produsele de import. Noi aici nici nu avem cu cine concura, pentru că noi suntem o mână de oameni - iarăși o mână de tineri entuziaști, care au venit că noi o să facem, că noi o să ridicăm și când tu ești tras așa, muls înapoi, credeți-mă că este foarte greu."

Indiferent de greutățile prin care trec, ei speră că, într-o zi, accentul va fi pus pe oamenii gospodari, pe cei care vor să muncească și să investească acasă:

ION LUCHIAN, fermier din satul Cuizăuca, Rezina: "Statul să-și schimbe atitudinea față de oameni, oamenii de la conducere să-și schimbe viziunile, să pună accent pe oamenii gospodari, pe oamenii care vor să facă. Credeți-mă că noi suntem, în țara asta ajung oameni gospodari, sunt oameni foarte buni în diasporă care doresc să revină acasă, însă când văd ce se face în țară, renunță la visele și planurile pe care le-au avut mai devreme."

Animalele de la ferma din Cuizăuca au fost procurate de la Institutul Genetic din Bavaria, Germania, iar preţul unei vaci depășește 2.000 euro. Fiecare animal îi asigură fermierului aproximativ 24 de litri de lapte pe zi. Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată a laptelui, producția micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, arată un studiu al Agenției de Investiții. Potrivit Biroului Național de Statistică, Moldova înregistrează o balanță comercială negativă a produselor lactate cu o scădere anuală medie de minus 28 la sută. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. Specialiștii spun că principalele probleme cu care se confruntă producătorii de lapte din țară sunt resursele financiare inaccesibile și lipsa brațelor de muncă.

Opinia ta contează. Comentează!