Ploile din acest an le-a adus fermierilor roadă cât n-au mai văzut în ultimii cinci ani
Social 26 iulie 2021, 17:34 | 1243

După un an 2020 secetos și plin de greutăți, ploile din 2021 le-a adus fermierilor roadă cât n-au mai văzut în ultimii cinci ani. De exemplu, recolta de grâu este de trei ori mai mare comparativ cu anul trecut. Cum se desfășoară secerișul în sudul țării a aflat colegul nostru Adrian Prodan.

ALEXANDRU PRISAC, mecanizator: "- Cum decurge recoltarea? - Greu, pentru că tehnica este veche. Am ieșit pe câmp la ora 08:30. Și până la ce oră stați? - Până la 11.00 - 12.00, după cum este timpul."

Așa că timp pentru odihnă nu e. Mai ales că, pentru recoltarea celor 165 de hectare de grâu de toamnă este antrenată doar o combină. Și, întrucât, în acest an roada s-a făcut ca niciodată, secerișul este în toi în gospodăria lui Constantin Descalui.

CONSTANTIN DESCALUI, fermier din satul Colibași, raionul Cahul: "Față de anii trecuți, acum, bobul este foarte bun. Este plin și are și umiditate de 12,40. Spicul, la fel este dezvoltat. Are în jur de 50 de boabe. Asta este foarte bine. Nici nu știu de cât timp nu a fost așa roadă. Ploi au fost la timp."

De pe cele 165 de hectare semănate, agricultorul preconizează să strângă peste 600 de tone de grâu.

CONSTANTIN DESCALUI, fermier din satul Colibași, raionul Cahul: "Eu mă gândesc că în jur de 4-5 tone la hectar trebuie să fie. Este o roadă foarte bună. De exemplu, anul trecut, pe timp de secetă am avut 1.200 kilograme, anul acesta avem 4-5 tone, apoi mulțumim Domnului."

O parte din roadă o va vinde, pentru a mai stinge din datoriile generate de pierderile de anul trecut.

CONSTANTIN DESCALUI, fermier din satul Colibași, raionul Cahul: "O parte preconizăm să îl punem pentru semințe la anul viitor. Altă parte îl avem deja contractat și îl ducem în depozit. - Care este prețul? - Un preț de 3,80 lei. Anul trecut nu am vândut, pentru că ce am recoltat am dat tot la arendași. Comparativ cu anul trecut, este un preț bun, dar ar trebui să fie mai mare. Dacă anul trecut am avut pierderi în jur de două milioane de lei, pe care i-am investit în agricultură, acum, poate vom recupera cheltuielile de anul trecut și va rămâne și pentru anul acesta."

Potrivit Ministerului Agriculturii, până în prezent, a fost recoltat grâu de pe o suprafață de aproximativ 59 mii de hectare din totalul de aproximativ 320 de mii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie