Muncesc cot la cot cu bărbații și reușesc să-și dezvolte o carieră de succes
Femeile Moldovei 8 martie 2022, 20:10 | 6487

Muncesc cot la cot cu bărbații și reușesc să-și dezvolte o carieră de succes! Nu le este frică de greutăți și chiar dacă la început erau privite cu scepticism, au reușit de fiecare dată să fie la înălțime. Vorbim despre femeile care și-au ales profesii specifice mai mult bărbaților.

Ecaterina Daranuța a crescut printre avioane. Pasiunea pentru zbor i-a fost insuflată de tatăl ei, pilot de vânătoare. Ambițioasă și curajoasă! Are doar 26 de ani și este singura femeie pilot din Republica Moldova.

ECATERINA DARANUȚA, pilot: "M-am născut în orășelul militar Mărculești. Tatăl meu era pilot de vânătoare și cred că dragostea față aviație mi se trage din copilărie. Cred că nu aveam încă șase ani, când pentru prima dată tata mi-a arătat ce înseamnă un profil de aripi și cum se formează fortanța în jurul aripii. Și am crescut cu asta."

Iar Nina Cebotari și-a dorit de mică să devină bucătar sau frizer, dar a ajuns să muncească. pe o macara. De aproape trei decenii muncește la "Termoelectrica" și face echipă bună cu un colectiv de bărbați. Este singura femeie macaragiu la această întreprindere. Noi am surprins-o în timpul procesului de lucru.

NINA CEBOTARI, macaragiu la SA "Termoelectrica": "- Este o muncă periculoasă? - Da. Este. Răspund pentru obiectul pe care îl ridic, dar și pentru oameni. Aici ridicăm greutăți între 30 și 38 de tone, după care verificăm."

În tot ceea ce face o susține nu doar familia, dar și cei care o cunosc.

NINA CEBOTARI, macaragiu la SA "Termoelectrica": "Chiar și rudele și cei din sat când mă văd îmi zic Nina macaragista."

Are doar 20 de ani și vrea să fie prima femeie pompier din Republica Moldova. Mai bine de un an, Andreea Axenti activează la Direcția Regională Căutare și Salvare numărul 1 a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pe lângă munca pe care o făcea zilnic aici, a reușit să facă studiile necesare la Centrul Republican de instruire.

ANDREEA AXENTI, angajată a Unității Salvare și Căutare nr. 1: "Am îndrăgit această profesie, pentru că este foarte nobilă și inspiră extrem de multă motivație. Cu cât este mai dificil, cu atât motivația este mai mare. Sunt multe stereotipuri că femeia nu are ce căuta în serviciul militar, dar trebuie să ne conducem după ideea egalității de gen."

Mânuiește ciocanul și cuiele cu o dibăcie de invidiat, iar din reparația încălțămintei și-a făcut o sursă de existență. O femeie atrăgătoare, cu manichiură și coafură, Valentina Calmîcova din Chișinău activează de 26 de ani într-o cizmărie.

VALENTINA CALMÎCOVA, cizmar în Chișinău: "Cândva am muncit secretară, dar destinul a făcut să ajung în acest domeniu, în care muncesc deja de 26 de ani. Nu regret, pentru că este o muncă interesantă, cel puțin pentru mine. Vin aici cu plăcere și asta contează."

Corina Scripnic este o femeie pe cât de puternică, pe atât de responsabilă. Era pe cale să devină balerină, pentru a-și crea un viitor artistic, dar a absolvit două facultăți și a ales o carieră în cadrul Serviciului Vamal. Acum este singura femeie-inspector în cadrul Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal.

CORINA SCRIPNIC, inspector principal, Serviciul Echipe Mobile Nord: "Cea mai grea sarcină în cadrul depistării ascunzișurilor mărfii este în cazul locurilor speciale în unitățile de transport. Suntem cu un pas înainte datorită tehnicii speciale cu care suntem dotați. Unul dintre ascunzișuri a fost montarea peretelui dublu a unei remorci, dar și acesta a fost depistat."

Opinia ta contează. Comentează!