Construcția unei fabrici de reciclare a deșeurilor s-a făcut doar pe hârtie
Social 16 aprilie 2024, 20:32 | 5128

Construcția unei fabrici de reciclare a deșeurilor s-a făcut doar pe... hârtie. În cinci ani au fost alocate terenuri, luate în concesiune întreprinderi de salubritate din peste 12 localități din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, au fost efectuate studii de fezabilitate și prezentate cheltuielile de peste șapte milioane de lei, însă fabrica a rămas doar ca proiect. De ce se întâmplă acest lucru, aflăm dintr-o investigație semnată de Studio-L Căușeni.

Proiectul EcoVerde a fost elaborat în 2010 de către un finanțator din Uniunea Europeană, prin intermediul unei firme înregistrate la Căușeni. Prima tentativă de construcție a fabricii de reciclare a deșeurilor, în anul 2013, a fost în satul Popeasca, dar a fost cu eșec. După refuzul de la Popeasca investitorul a venit la Căușeni. Au fost zeci de ședințe la primărie, inclusiv cu reprezentanți de la Ministerul Mediului, în care se accentua avantajul unei fabrici de reciclare.

ANATOL NIȚELEA, administratorul firmei inițiatoare a proiectul Ecoverde: "A fost elaborat proiectul care conține câteva volume. S-au efectuat foarte multe lucrări de studiu, deviz cheltuieli, proiectări, analize."

ION CIONTOLOI, ex-președintele raionului Căușeni: "În unele sate din Căușeni și Ștefan Vodă trebuiau să fie platforme de depozitare a deșeurilor. Din câte țin eu minte unele primării au fost de acord. Au fost semnate și contracte de conlucrare."

FIODR GARABA, fost consilier al orașului Căușeni: "Nouă ni s-a creat impresia că cineva vrea să folosească întreprinderea orășenească, care a fost creată din bani publici, în folosul lor, pentru că noi știm cum merge totul mai departe. Ei folosesc activele - pasivele ni le dăruiesc nouă."

Văzând că la Căușeni situația s-a împotmolit, reprezentanții întreprinderii ajung în satul Feștelia, raionul Ștefan Vodă, care alături de alte 12 întreprinderi municipale de salubritate încheie contracte de concesionare a întreprinderilor.

NICOLAE TUDOREANU, primar al satului Feștelița, Ștefan Vodă: "Am alocat teren pe fosta suprafață a depozitelor de pesticide. 2,08 hectare de extravilan. Am schimbat și destinația în „construcție”. Am făcut multe lucruri. Era și selectare și neutralizare. Trebuia să se facă și tunele de compostare, să se producă energie bio."

Fostul șef al direcției politici de management a deșeurilor a declarat că proiectul era în disonanță cu strategia națională de gestionare a deșeurilor.

SVETLANA BOLOCAN, fost șef de direcție, Ministerul Mediului: "Interesul era ca să fie juridic contractate APL-urile, pentru ca să demonstreze un consorțiu, pentru că de fapt era un consorțiu, că pot fi contactați bani din băncile private europene, internaționale."

La aproape zece ani distanță de la acest proiect în primăriile din Căușeni și Ștefan Vodă, funcționarii se uită nedumeriți prin hârtii. Niciunul nu poate să garanteze când vor dispărea gropile de gunoi care pun sănătatea populației în pericol.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie